Du är nu vid innehållet

Hej då vårtrötthet – tips för en piggare vår!

Solen skiner, knoppar brister och vi spenderar mer och mer tid utomhus för att välkomna våren. Men alla upplever inte denna glädje och energihöjning. Att bli trött under våren och drabbas av så kallad vårtrötthet är inte ovanligt. Det är naturligt och kan förebyggas. Vi reder ut orsaker och symptom på vårtrötthet – och bästa tipsen för att bota den.

Hej då vårtrötthet – tips för en piggare vår!

Känner du dig trött, energilös och kanske lite deppig trots att solen strålar? Fenomenet kallas vårtrötthet och drabbar var fjärde svensk. Man känner sig mer trött än någonsin och upplever en brist på ork och lust. Det kan låta motsägelsefullt, för vanligtvis kopplar vi trötthet och depression till korta och kalla vinterdagar och mörker. Våren vill ju väcka oss till liv, men förändringen mellan vinter och vår kan gå för fort för många och får istället motsatt effekt.

Symptomen på vårtrötthet varierar från person till person och kan inkludera aptitlöshet, konstant trötthet, brist på uppmärksamhet och koncentration, dålig sömn och sömnighet, huvudvärk, förändrad sensorisk uppfattning, brist på motivation, sämre immunförsvar, försämrad minneskapacitet, kritiska tankar, dåligt humör, ångest, sämre matsmältning. Vissa kan även uppleva depression, nedstämdhet, oro och ångest som då kallas SAD (Seasonal Affective Disorder). Viktigaste kännetecknet är att symptomen återkommer vid samma tid varje år.

Vårtrötthet beror på att kroppen har svårt att ställa om sig till den ljusare årstiden. Enkelt uttryckt blir det för ljust för fort och detta gör att den biologiska klockan hos vissa inte hinner med, de blir vårtrötta. Våra hormoner följer årstidernas rytm vilket kan vara jobbigt för kroppen.

Överläkare Björn-Erik Thalén förklarar det enkelt. Människan styrs av en inre biologisk klocka som i sin tur styrs av solen. När ljuset träffar ögat går en signal till hjärnans tallkottkörtel, som i sin tur styr våra stress- och sömnhormoner. Är det ljust utsöndras kortisol som håller oss vakna och alerta. Är det mörkt bildas serotonin som ser till att lugnande melatonin utsöndras. Det innebär att kroppen måste ställa om sig varje höst och vår då ljusförhållandena förändras. Med tanke på att vi får i oss tjugo gånger mer dagsljus på sommaren kan omställningen från vintermörkret vara dramatisk.

”Allt beror på hur känslig man är. De flesta känner sig uppiggade, men många reagerar tvärtom. Kroppen orkar helt enkelt inte ställa om sig så snabbt”, säger Björn-Erik Thalén.

Brist på vitalitet kan även kopplas till låga vitaminreserver i kroppen. Till exempel är de primära energiprojektorerna, som C-och D-vitamin, beroende av tillgången på solljus och färsk frukt och grönsaker. Vi har mindre av båda två på vintern.

Vanligtvis kan vårtröttheten pågå i ungefär 2-3 veckor, mellan mars och april, under tiden vi vänjer oss vid den nya tidsomställningen och de längre dagarna. Men som tur är varar inte vårtröttheten för evigt. Symtomen börjar avta mot mitten av april, då kroppen har vant sig vid sin nya rytm och vi är i full gång med att leva livet igen.

Öka din vårenergi med rätt näring!

  • Ät en näringsrik kost och inkludera gärna olika superfoods som ger kroppen en härlig och välbehövlig energiboost. Kolla upp din näringsstatus och se även till att du inte lider brist på några näringsämnen. Viktiga näringsämnen kan vara D-vitamin, B-vitaminer och omega-3.
  • Eftersom D-vitamin är vårt solskensvitamin är det lätt att vi har utvecklat brist under den långa och mörka vintern. Om du misstänker att dina nivåer är låga, se till att du äter en D-vitaminrik kost och fyll på genom kosttillskott om du känner behov.
  • B-vitaminerna innefattar en grupp av vattenlösliga vitaminer som spelar en betydande roll för en lång rad kroppsprocesser. Bland annat bidrar ett flertal av B-vitaminerna till normal psykologisk funktion och att minska trötthet och utmattning. Eftersom B-vitaminerna med undantag av B12 inte lagras i kroppen är det viktigt att vi ser till att vi får i oss dem dagligen för att kunna fungera och må optimalt.
  • Omega-3-fettsyrorna har en betydelse för en mängd kroppsfunktioner. Omega-3 inkluderar DHA, dokosahexaensyra, som bidrar till att bibehålla normal hjärnfunktion.

Andra energikickar!

  1. Vatten: Drick mycket vatten, det rensar ut toxiner från systemet och ökar ämnesomsättningen. Att vara uttorkad kan orsaka huvudvärk och trötthet. Att dricka ett gott, gärna filtrerat vatten kan vara en enkel och effektiv lösning på trötthet.
  2. Andning: Se till att få tillräckligt med syre: ta 10 djupa andetag 3 gånger om dagen.
  3. Dagsljus: Försök att vara ute under de ljusaste timmarna på dagen vilket hjälper kroppen att reglera vakenhet och sömn.
  4. Ljusterapi: Om solen skiner med sin frånvaro, kan det vara värt att prova ljusterapi eftersom många upplever att det hjälper vid årstidsbunden nedstämdhet och depression. Ljuset från en dagsljuslampa ger en stor dos av dagsljus, vilket kan vara exakt vad du behöver just nu.
  5. Uteträning: Även 15 minuters exponering av huden i solen kan ge en tillräcklig mängd D-vitamin D för dagen. Motion och D-vitamin bygger styrka och ökar energinivåerna. Ägna dig åt måttlig aerob träning som att ta en 30-minuters promenad eller jogga. Motståndsträning med fria vikter är också ett effektivt sätt att öka energinivåerna. Långsamma rörelser är ett bra sätt att öka din inre energi och lugna sinnet på bara några minuter.
  6. Stretching: Sträck ut dina muskler i 5-10 minuter efter träning för att hjälpa kroppen att minska slaggprodukterna som utsöndras i kroppen av träningen och förhindra ömhet.
  7. Vinterbad: Ta ett vinterbad eller en kalldusch. Båda har en uppfriskande effekt, livar upp och sätter fart på hormoner och återhämtning.
  8. Bastubad: Ta ett bad med epsomsalt eller bada bastu. Båda kan ha en avkopplande effekt.
  9. God sömn: Ta en tupplur och försök sov bra på nätterna. Håll din sömnmiljö bekväm och konsekvent.
  10. Vaken vila: Ge dig själv tid för vaken vila och mindfulness för känslomässig stabilitet som meditation, utövande av acceptans och vänlighet eller ett avslappningsprogram.

Bonustips – testa Natt Plus!
Natt Plus innehåller inositol, kamomill, citronmeliss, magnesium pch aminosyran L-teanin.

  • Magnesium har över 300 funktioner i kroppen och behövs bland annat för tillverkningen av protein, för omsättningen av kalcium samt för normal nerv- och muskelfunktion. Magnesium bidrar till nervsystemets normala funktion samt till normal psykologisk funktion.
  • Inositol är en medlem i B-vitamingruppen och kallas även för vitamin B8.
  • Kamomill innehåller eterolja och flavonoider.
  • Citronmeliss, även kallad hjärtans fröjd, innehåller bland annat eterisk olja.
  • L-teanin är en aminosyra som förekommer i grönt te.

*Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost utan ska användas som ett komplement.