Sov gott i sommarnatten!
Sköna sommarkvällar, grillmiddagar och semestertider. Med den härliga sommaren kommer också ljusare kvällar, varmare nätter och fågelkvitter på morgonkvisten som gör att vissa av oss får svårare att somna eller sova gott. Men det finns knep för en skönare sömn.
Enligt sömnforskaren Christer Hublin på Arbetshälsoinstitutet i Finland är människans sömnbehov i princip rätt konstant, oberoende av årstid. Hublin säger att det ändå är väldigt individuellt hur mycket man behöver sova för att må bra.
När det gäller den mörka årstiden har studier visat att ungefär 60 procent av oss nordbor blir tröttare och mer nedstämda då. Ofta talas det om mörkerdepression och om att folk behöver mer sömn på vintern. På sommaren upplever många att det är tvärtom, att de är mer aktiva och behöver mindre sömn. Det är solljuset som hindrar trötthetshormonet melatonin att bildas i kroppen och därför blir vi piggare på sommaren.
– Ljuset och mörkret påverkar oss på olika sätt, bekräftar Thorbjörn Laike, forskare i miljöpsykologi vid Lunds universitet.
I midnattssolens rike är det märkligt nog inte så många som har svårt att sova på sommaren. Rickard Lantto bor en bra bit norr om polcirkeln och behöver inte sova så mycket på sommaren och har inga problem med att somna.
– Jag känner ingen som har störd sömn på grund av midnattsljuset. De som kommer söderifrån kanske har problem att somna i någon vecka eller två, men sedan vänjer de sig.
Men det finns en grupp människor som ändå är trötta på grund av att det är sommar och ljust. Vi är mer aktiva och har en tendens att äta och gå till sängs senare på kvällen. De ljusa nätterna blir en utmaning eftersom man somnar senare och ljuset väcker oss tidigare. Då behöver vi skapa de villkor själva som behövs för att kroppen ska frisätta melatonin.
Här är 8 tips som kan försköna din sömn under ljusa sommarnätter!
Öppna fönstret
Ha fönstret öppet och se gärna till att det blir korsdrag. Att rikta en fläkt kan också hjälpa dig att få ner temperaturen, det bästa är att ha runt 13-16 grader när du ska sova vilket kan vara svårt i värmen.
Använd öronproppar
Om man vill eller måste sova med öppet fönster kan det vara klokt att använda öronproppar. Annars kan i och för sig charmiga sommarljud som fågelsång störa sömnen speciellt under de tidiga morgontimmarna.
Mörklägg rummet
Ljus sätter fart på hjärnan och försvårar sömnen, se därför till att ha mörkt i sovrummet när du ska sova.
Tänk på vad du äter
På sommaren äter vi gärna lite senare än vanligt. Försök att äta lite mindre och lättare under kvällen och undvik socker och snabba kolhydrater, för mycket fett och kryddstark mat. Var försiktig med alkohol, koffein och nikotin, som kan störa en god nattsömn.
Ta en tupplur
Såvida du inte ska köra bil eller båt, hantera maskiner eller har annat behov av att ha fått en ordentlig nattsömn är det inte farligt att sova dåligt någon natt då och då. Komplettera istället din nattsömn med en tupplur på 10-15 minuter under dagen.
Kyl ner kroppen
Kallt vatten alternativt en sval dusch innan du ska sova hjälper till att kyla ner kroppen och hjärnan. En förutsättning för att sova bra är nämligen att din hjärna är sval.
Skippa tekniken
Ett av de största hoten mot en god natts sömn vid solens nedgång är alla skärmar i form av bärbara datorer, smartphones och surfplattor som fått flytta in i sovrummen. De digitala skärmarna är ett fenomen som bara har 20 på nacken och något som grottmänniskan inom oss aldrig har utvecklats för att hantera. Att ta bort dem ur sovrummet är en de viktigaste sakerna vi kan göra för att få en mer naturlig dygnsrytm men det är samtidigt något av det svåraste.
*Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost utan ska användas som ett komplement.