Du är nu vid innehållet

Uppiggande

Känner du dig trött och orkeslös? Prova något av våra uppiggande tillskott! Vi har ett brett utbud av till exempel ashwagandha, Q10, coenzymer och multivitaminer som hjälper dig att fokusera och få energi. Läs mer om hur du kan optimera din prestation!

Vad är uppiggande kosttillskott?

Naturliga uppiggande medel är exempelvis koffeininnnehållande ämnen såsom Guarana extrakt, Grönt Te eller produkter där man helt enkelt har tillsatt koffein i sin rena form, men då blir det lite mindre naturligt såklart. Sedan har vi naturliga vitaminer eller mineraler som på lång sikt kan upplevas uppiggande speciellt vid brister i kroppen. Genom att ta tillskott av dessa kan brister undvikas eller åtgärdas hos en individ. Järnbrist är relativt vanligt hos fertila kvinnor och är ofta orsaken till trötthet och nedstämdhet. Då är järntabletter eller järnrik dryck i olika former att rekommendera. Även brist på B12 eller C-vitamin kan ge trötthet och håglöshet. Dessa båda ämnen har av EU godkända hälsopåståenden liknande: ”Vitamin B12 och C-vitamin bidrar till minskad trötthet och utmattning”. Det finns också örtpreparat som verkar uppiggande. Ashwagandha är en så kallad naturlig adaptogen som har använts traditionellt inom örtmedicin för att öka kroppens uthållighet, motståndskraft och styrka.

Fungerar naturligt uppiggande medel?

Trötthet och låg energi kan bero på en mängd olika saker, en utav dem kan vara brist på viktiga näringsämnen. Att uppleva om ett uppiggande medel fungerar beror således på individen, vad för behov och brister denne har. Därför kan uppiggande kosttillskott i form av tabletter eller dryck verka för en person men inte för en annan. Vid brist på näring som tillförs via vitaminer så fungerar det alltså men stoppar man i sig det man redan har tillräckligt av, kommer det inte att fungera. 

Koffein är ett annat exempel på en uppiggande substans som verkar olika i olika kroppar. För en del är koffein överlägset det bästa uppiggande medlet medan det för någon annan inte ger nämnvärd uppiggande effekt. Koffein i sig är en centralstimulerande substans och inget vi egentligen behöver näringsmässigt. Det ger alltså endast en kortvarig effekt och känsla av energi. Har man problem med en låg energinivå under en längre tid så är det främst brister på andra näringsämnen man behöver se över.

Bästa uppiggande medel

Som svar på den frågan så är det även här individuellt vad som är det bästa uppiggande medlet. Det viktiga är att se till att inte ha någon brist på viktiga näringsämnen som kroppen behöver för att hålla en god energinivå. Cellhälsan är viktig för vår energiproduktion och särskilt viktiga är våra mitokondrier som fungerar som cellernas kraftverk. Viktiga näringsämnen för våra mitokondrier är speciellt Q10 men även C-, D-vitamin, E-vitamin och B-vitaminer, selen och acetyl-L-karnitin. Andra viktiga näringsämnen som bidrar till en normal energiproduktionen är järn, magnesium, folsyra och B12

Läs hela

Visar alla 11 resultat