Du är nu vid innehållet

Hud, hår och naglar

Håret, huden och naglarna återspeglar ofta hur vi mår. Problem med torr hud, acne, sköra naglar och håravfall kan vara tecken på näringsbrist. B-vitamin som även kallas Biotin, är viktig för både håret, huden och naglarna för att de ska bibehållas starka och livskraftiga. B-vitamin finns i bland annat havregryn, ägg och avokado men kan ibland behöva tas som tillskott.

Svavel är också en viktig ingrediens i hår, hud och naglars uppbyggnad. Svavel finns i alla vävnader och utgör en del av innehållet i kollagen som bygger upp hår, hud och naglar. MSM står för Metylsulfonylmetan och är den organiska formen av svavel samt den formen som förekommer i tillskott. Även zink är viktigt då det bidrar till att bibehålla normalt hår, hud och naglar. Viktigt också med balans mellan fettsyrorna, speciellt EPA/DHA som är omega-3-fettsyror. 
Hur får jag tjockt hår?
En del har långt och tjockt hår helt naturligt medan andra behöver lite hjälp för att få håret tjockare, blankare och vackrare. Håret påverkas både av det vi äter men även av våra hormoner varför en del kvinnor får tjockare hår under tiden de ammar och tunnare hår i klimakteriet. Tunt och livlöst hår eller håravfall kan också vara tecken på näringsbrist. Då kan man behöva stärka håret inifrån med extra vitaminer för att få tjockare hår. B-vitaminerna och särskilt biotin viktigt för håret då det minskar risken för håravfall men också håller håret starkt och spänstigt. Viktiga mineraler är zink, selen och framför allt kisel. MSM är den organiska formen av svavel samt den formen som förekommer i tillskott. Svavel finns i alla vävnader och utgör en del av innehållet i kollagen som bygger upp hår, hud och naglar. Zink är viktigt då det bidrar till att bibehålla normalt hår, hud och naglar.
Hur får man starka naglar?
Sköra naglar som lätt går sönder kan vara ett tecken på näringsbrist. Främst är det viktigt att se över sin kost och hur den går att förbättras. Bra mat för att få hårda och starka naglar är bland annat ägg, lax, mandlar och nötkött. Även ett regelbundet oljebad kan stärka sköra naglar. Ibland räcker det dock inte och för att undvika vitaminbrist kan det vara en fördel för en del att ta ett tillskott för att snabbare få starka naglar. För att stärka upp mjuka naglar kan kosttillskott med antioxidanter som A-vitamin, C-vitamin och E-vitamin behövas. B-vitaminer och särskilt biotin viktigt för att få starka naglar. Dessutom är det viktigt att kroppen får tillräckligt med mineraler i form av kalcium, magnesium, zink och framför allt kisel. Svavel finns också i alla vävnader och utgör en del av innehållet i kollagen som bygger upp naglar.
Kosttillskott för huden
Hur får man bättre hud funderar många på. Det finns många både yttre och inre faktorer som påverkar huden. Bra mat, god sömn, motion och undvika stress är alltid de bästa förutsättningarna för att huden och hela kroppen ska må bra. Ibland fungerar dock inte livet på alla områden och det uppstår behov eller brister vilket resulterar i torr hud, hudsprickor, acne eller eksem. Då kan det vara bra att komplettera med kosttillskott. Betakaroten skyddar cellerna från att brytas ner och oxidera. När cellerna oxiderar, vilket sker under till exempel stress, så åldras vi snabbare. Antioxidanten Q10 är viktig för våra mitokondrier som är våra energi- och kraftverk inne i cellerna. Zink bidrar också till att bibehålla normalhud, hår och naglar. Även fettsyror bidrar till hudens välmående där det behövs en balans mellan fettsyrorna, speciellt EPA/DHA som är omega-3-fettsyror. Huden och resten av kroppens vävnader kan även stärkas upp med antioxidanterna A + C + E. 
Är kollagen bra för huden?
Kollagen är en av kroppens naturliga byggstenar och utgör framför allt strukturen i vår bindväv såsom leder, ligament, brosk, hår, hud och naglar. Huden består till hela 70 procent av kollagen. Kollagenhalten och kroppens kollagenproduktion är viktig för att huden ska hålla sig elastisk, spänstig och frisk. I takt med åldrandet minskar kroppens produktion av kollagen. Därför kan kollagen vara ett rekommenderat tillskott kvinnor 40 plus. Svavel behövs också i kroppen och utgör en del av innehållet i kollagen som bygger upp hår, hud och naglar varpå det kan vara bra att ta som tillskott. Då under namnet MSM som står för Metylsulfonylmetan. C-vitamin bidrar bland annat till normal kollagenbildning som har betydelse för hudens normala funktion.Om du vill komplettera din kost med extra näring hittar du här ett brett utbud av kosttillskott som skapar skönhet från insidan. Tips på hur du får en strålande hy.

Läs hela

Visar alla 15 resultat