Du är nu vid innehållet

Maghälsa

Mage och tarm!

Här hittar du kosttillskott som är bra för magen, tarmfloran och matsmältningen. Begreppet maghälsa innefattar många olika saker, men förenklat kan man säga att en god maghälsa är beroende av att mage, tarmar och matsmältningen arbetar i takt med varandra. När vi har obalans i mage och tarm påverkar det hela vår vardag och orsakerna till problemen varierar såsom matsmältningsproblem och uppsvälld mage och tarm. Ofta är det svårt att veta exakt vad som orsakar besvären, och då kan det vara värt att prova att utesluta eller införa olika livsmedel eller kosttillskott för att se hur magen reagerar. Livsstilsfaktorer som stress och motion spelar också en stor roll för hur vår mage mår. Läs om hur stress påverkar din mage

Matsmältningen viktig

Här hittar du ett brett utbud av tillskott som kan hjälpa din mage och tarm att komma i balans igen. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt omvandla maten vi äter till näring. En fungerande matsmältning och rätt mängd enzymer är nödvändig för att vi ska kunna spjälka det vi äter så att näringsämnena ska kunna passera genom cellmembranen och inte riskera att vi drabbas av näringsbrister. Många studier bevisar att enzymproduktionen varierar från person till person samt att den avtar med åldern. Att inta extra enzymtillskott för magen stödjer därmed vårt enzymförråd och vår matsmältningsfunktion. 

Tillkott för matsmältningen

För att kunna bryta ner protein krävs det att vi har tillräcklig mängd av saltsyra i magsäcken. Idag är det vanligt med brist på saltsyra och då man producerar cirka 50 procent mindre saltsyra vid 60-årsåldern än man gjorde vid 20-årsåldern har de allra flesta äldre personer därför en inadekvat produktion av saltsyra. Brist på saltsyra kan leda till att specifika näringsbrister uppstår och man kan därför behöva tillskott av extra saltsyra.

De goda magbakterierna

Matsmältningskanalen innehåller mer än 500 olika typer av bakteriestammar och ca 100 triljoner individuella bakterier. Faktum är att man har 10 gånger så mycket mer bakterier i matsmältningskanalen än man har celler i hela kroppen. De goda magbakterierna har en gynnsam effekt på tarmarna och har i studier visat sig ha många positiva effekter på flera nyckelfunktioner i kroppen. Tarmmiljön är nära förknippad med bland annat ett starkt immunförsvar, frisk hy och vår mentala hälsa. Långvarig stress, antibiotikakurer eller felaktig kost kan dock leda till en obalans i tarmfloran och kan göra att det skapas ogynnsamma bakterier i mag- och tarmkanalen. Tillskott av probiotika innehållandes goda bakteriestammar kan därför vara ett bra sätt att hjälpa kroppen att balansera tarmfloran igen. 

Äta vid matsmältningsbesvär?

Psylliumfröskal har använts traditionellt sett under en lång tid framför allt mot matsmältningsbesvär, men även för att främja en god bakterieflora. De fungerar som en slags bulk eftersom fröskalen drar till sig vätska och sväller och därför gör att man lättare blir mätt och håller sig mätt under en längre tid. Genom att psylliumfröskal är volymökande kan de stötta tarmfunktionen vid både förstoppning och diarré. Man kan också använda psylliumfröskal för att “städa rent” i tarmen då de kan binda till sig olika toxiner och gifter som de för med sig ut ur kroppen.

Läs hela

Visar alla 14 resultat