Du är nu vid innehållet

Enzymer & Mjölksyrabakterier

Här kan du läsa mer om produkter innehållande matsmältningsenzymer och mjölksyrabakterier i Alpha Plus produktsortiment. Vanliga mjölksyrabakterier är Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum, Bifidobacterium animalis subsp. lactis, Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus casei, Streptococcus thermophilus och Bifidobacterium longum.

 

Vad är probiotika?

Probiotika är så kallade levande bakterier, mjölksyrabakterier, som lever i våra tarmar. Dessa bakterier är bra för kroppen och har en positiv och gynnsam hälsoeffekt. Tarmfloran är något som uppmärksammats mer och mer de senare åren då det har visat sig att den har betydelse för hur vi mår och hur bra vårt immunförsvar är. Mjölksyrabakterier i tarmen kan även hålla nere PH-värdet i magen och tarmarna. Probiotika hjälper därmed även till att skydda kroppen mot inkräktare, dvs skadliga bakterier och virus. Dessutom bidrar de till att stimulera tarmarnas rörelse samt påverka fettförbränning och näringsupptag. 

Varför ska man äta probiotika?

Idag är det många människor som har problem med både immunförsvaret och magen. Ofta kan det vara stressrelaterade symptom och bero på en generellt dålig kosthållning. Probiotika kan hjälpa den som har fått obalans i kroppen och besvär såsom; IBS, Irritable bowel syndrome eller så kallad läckande tarm, leaky gut. Probiotika har läkande egenskaper och kan hjälpa till att “laga” en läckande tarm. Även efter en penicillinkur kan probiotika vara bra att ta som kosttillskott för att förbättra tarmfloran, då antibiotikan slår ut både bra och dåliga bakterier. Stress, sjukdomar, mycket processad mat och dåligt med naturligt odlad frukt och grönsaker, påverkar också tarmfloran negativt varför det kan vara bra att få i sig extra probiotika för att bibehålla en normal och frisk tarm. Läs gärna mer om läckande tarm och Candida.

Få i sig probiotika genom mat?

Probiotika finns som nämnts inte bara som kosttillskott utan finns också naturligt i mat. Fil och yoghurt är ett bra och billigt sätt att få i sig nyttiga bakterier och gör det lätt att fylla på. Idag äter vi mer och mer processade livsmedel vilka ofta är upphettade och pastöriserade och därmed saknar både nyttiga vitaminer och bakterier. Frukt och grönsaker är idag också oftast besprutade vilket också tar död på näring och goda bakterier. Syrade grönsaker, surkål, kimchi, kombucha men också kefir är istället framställda genom fermentering vilket gör att mjölksyrabakterierna överlever. Bakterierna som antingen finns naturligt eller tillsätts, förbränner kolhydrater som sänker ph-värdet och skapar en ogästvänlig miljö för skadliga bakterier. Så genom att äta fermenterad mat får man i sig minimalt med skadliga bakterier och samtidigt goda och läkande bakterier. 

Probiotika som kosttillskott?

Det finns ett brett utbud av probiotika som kosttillskott i form av kapslar. Det effektivaste sättet att tillgodose behovet av nyttiga bakterier är via tillskott. Då får man ett bakteriekoncentrat som har en mer kraftfull inverkan på bakteriefloran än exempelvis surkål. I och med att de är levande organismer så kan de ju både föröka sig men också dö i sitt naturliga tillstånd, dvs i maten. Därmed är halten av bakterier svårare att säkerställa genom mat.

Den första tiden som man börjar inta probiotika dagligen kan magen reagera med gaser och magknip, men det brukar vara övergående efter några dagar, bara magen fått vänja sig. Till barn finns det magdroppar som innehåller probiotika som hjälper barnets mage att vara i balans.

Läs hela

Visar alla 13 resultat