Du är nu vid innehållet

Immunförsvar

Här hittar du produkter som bidrar till immunsystemets normala funktion, bland annat vitaminer och mineraler. Bland dessa näringsämnen hittar du C-vitamin, D-vitamin, B-vitaminer, zink, koppar och A-vitaminSe 3 tips för att stötta ditt immunsystem!

Immunförsvaret

Vårt immunförsvar hjälper oss att hålla oss friska och skyddar mot infektioner. Det styrs av flera faktorer i kroppen och kan förbättras genom en hälsosam livsstil samt vilka vitaminer och mineraler vi äter. Om du äter en allsidig och hälsosam kost får du i dig vad du behöver naturligt. Dock kan du hjälpa ditt immunförsvar på traven genom att komplettera med diverse kosttillskott och korrekt näringstillskott.

Vad påverkar immunförsvaret?

Immunförsvaret påverkas av vad vi äter och dricker samt stress och levnadsvanor. Sömnen är en viktig del i ett starkt immunförsvar och en person som både stressar och sover dåligt under en tid kan snabbt känna att immunförsvaret blir sämre. Stress påverkar nästan alltid magen och kan leda till diarréer och kräkningar vilket ger en försämrad tarmflora. Upptäckter har gjorts som visar på att en viss typ av magbakterier är väsentliga för att vidhålla ett bra immunförsvar. Dessa magbakterier oftast är medfödda men de påverkas även av yttre och inre faktorer.

Sämre tarmflora är även kopplat till att immunförsvaret kan försämras efter en antibiotikakur eftersom den utöver att ta död på de “elaka” bakterierna också påverkar tarmfloran negativt. Antibiotika slår ut även de goda bakterierna som behövs för en optimal tarmflora och kan ta lite tid att bygga upp på egen hand. Här finns det magbakterier i tablettform som kan hjälpa tarmfloran att återställas snabbare. Cancerpatienter får ofta försvagat immunförsvar efter behandling med strålning då det angriper cellerna i kroppen.

Hur stärka immunförsvaret?

Du kan stärka immunförsvaret både på naturlig väg och med hjälp av kosttillskott. Om du känner att din motståndskraft är generellt dålig bör du se över hur just du kan förbättra din livssituation och kost. För att hålla tarmfloran i gott skick är socker bra att undvika i den mån det går. Många känner sig också hjälpta genom att tillföra så kallade goda magbakterier via kosttillskott.

Andra kosttillskott som kan hjälpa dig på traven är C-vitaminer, D-vitaminer och zink som alla behövs för att påverka din kropps motståndskraft mot sjukdomar. Regelbunden träning och att se till att kroppen får en chans att återhämta sig och vila ordentligt är också viktigt. Träning i sig, sänker stressnivåerna varför det är positivt ur flera aspekter. Dessutom är det viktigt att hålla en kroppsvikt inom rekommenderat BMI. Övervikt leder ofta till sämre immunförsvar. Försök även att undvika alkohol och rökning för att vidhålla en god hälsa.

Immunförsvaret fakta

Immunförsvarets främsta uppgift är att skydda oss från olika mikroorganismer såsom virus, bakterier samt andra främmande ämnen i kroppen. De vita blodkropparna spelar stor roll när det kommer till just immunförsvaret. De hjälper till att angripa främmande ämnen som tagit sig i kroppen och kan även signalera om det behövs ytterligare hjälp.
Du kan av olika anledningar ha svagt immunförsvar, på grund av exempelvis hög ålder eller av vissa mediciner. Om du ofta blir sjuk så behöver du troligtvis hjälpa ditt immunförsvar på traven. Därför bör du fokusera på att stärka ditt immunförsvar på alla sätt du kan.

Läs hela

Visar alla 36 resultat