Du är nu vid innehållet

Sill – en nyttig favorit vid festborden

Vi kan lita på sillen vid de flesta av våra svenska högtider. Sill är inte bara gott och enkelt att tillaga, fisken innehåller många nyttiga fetter och vitaminer som vår kropp tycker väldigt mycket om. Vi ger dig snabba fakta om den nyttiga sillen.

Sill – en nyttig favorit vid festborden

Lågt klimatavtryck
Sill är inte bara gott utan även en proteinkälla som har lågt klimatavtryck. Enligt en rapport från april 2019 av RISE, Research Institutes of Sweden, så är sillen en av de animaliska proteinkällorna som har lägst klimatavtryck (0,6 CO2e/kg). För att sätta klimatavtrycket i kontext reflekterar nedan siffror antal kg CO2e/kg råvara.

Lista på animaliska proteinkällor med lägst klimatavtryck (antal kg CO2e/kg):

 1. Linser 0,3
 2. Kikärter 0,4
 3. Bruna bönor 0,5
 4. Sill 0,6
 5. Ägg 1,4
 6. Musslor (odlade) 1,5
 7. Vegofärs (soja) 1,9
 8. Lax 2,3
 9. Sej 2,4
 10. Kyckling 2,4
 11. Fläskkött 6,0

Vitaminer
Sill innehåller mycket vitamin D, selen och vitamin B12. Vitaminer och mineraler som bidrar till kroppens normala funktion.

Omega-3
En portion sill (100 g – 150 g) ger dig det dagliga rekommenderade intaget av omega-3 fetter. Enligt livsmedelsverket behöver vi få i oss ca 2,5 – 3 gram omega 3 fetter per dag. Fleromättade fettsyror som omega-3 och omega-6 är essentiella och livsnödvändiga. Kroppen kan inte själv tillverka dem utan vi måste få i oss dem via maten. Fiskarna kan inte heller tillverka EPA och DHA själva, utan får i sig dem genom mikroalgerna som de äter. Fettsyrorna lagras sedan i fiskens fett och därför är fisk eller fiskolja som kosttillskott i kapslar oftast källan till Omega-3.

Recept på 5-minuterssill

Ingredienser (6 portioner):

 • 1 förpackning 5-minuters inläggningssill (420 g Abba)
 • 1 morot
 • 1 liten gul lök
 • 10 kryddpepparkorn
 • 2 lagerblad

Så här gör du (

 1. Häll av lagen men spar den. Skär sillfiléerna i bitar lite på snedden. Lägg sillbitarna i en skål eller väl rengjord burk. Skiva moroten och löken tunt. Krossa kryddpepparkornen lätt.
 2. Blanda samman lagen med kryddorna och häll den över sillen.