Du är nu vid innehållet

Allt du behöver veta om C-vitamin

C-vitamin (askorbinsyra) är vår vanligaste antioxidant, som har flera viktiga funktioner i kroppen. C-vitamin behövs bland annat för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad. Det bidrar även till upptaget av järn från kosten och hjälper immunförsvaret att fungera optimalt. Att ha brist på C-vitamin är ovanligt men ibland kan ett tillskott behövas, till exempel i form av tabletter, pulver eller liposomala tillskott.

Allt du behöver veta om C-vitamin

Hur får vi i oss C-vitamin?
C-vitamin 
finns i de flesta grönsaker, bär och framförallt citrusfrukter. Vitamin C finns naturligt i exempelvis grönsaker så som broccoli, paprika, nypon, citrusfrukter samt i röda och svarta vinbär.

Hur mycket C-vitamin behöver vi?
Enligt Livsmedelsverketet är det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin 75 mg. En vuxen person får till exempel i sig dagsbehovet genom att äta följande saker:

  • En stor apelsin
  • En kiwi
  • En tredjedels paprika
  • Tre stycken brysselkål

Brist på C-vitamin
Brist på C-vitamin kan ge syntom som trötthet, svaghet och irritation. Att ha brist på C-vitamin är ovanligt men ibland kan ett tillskott behövas, till exempel i form av tabletter, pulver eller liposomala tillskott. Här hittar du hela vårt sortiment.

Skyddar celler mot oxidativ stress
C-vitamin bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress samt bidrar till att minska trötthet och utmattning. Att ha brist på C-vitamin är ovanligt men ibland kan ett tillskott behövas. Här nedan hittar du tillskott innehållandes C-vitamin i olika former och för olika behov.

Visste du att?
C-vitamin är värmekänsligt. Om mat hålls varm länge eller värms upp upprepade gånger minskar mängden C-vitamin i maten. Generellt gäller att näringsinnehållet påverkas minst av tillagning med lite vätska, vid låg temperatur och under kort tid. Därför är ångkokning och uppvärmning i mikrovågsugn mer skonsamma sätt för att upphetta livsmedel, jämfört med kokning, stekning eller wokning.

*Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost utan ska användas som ett komplement.