Du är nu vid innehållet

5 örter med starka antiinflammatoriska egenskaper

Antiinflammatorisk kost är läkande och främjar kroppens naturliga processer att fungera som dom ska, vilket motverkar kronisk inflammation i kroppen. Idag vet man också att Inflammation ligger bakom många av våra vanligaste folksjukdomar. Här följer 5 kryddor som har starka antiinflammatoriska egenskaper som man med fördel kan äta lite mer av.

5 örter med starka antiinflammatoriska egenskaper

Chili
Chili tillhör släktet Capsicum. Det finns mer än 150 olika sorter chilipeppar som alla har det gemensamma att de i mindre eller större mängd innehåller capsaicin. Hur stark chilin är beror på hur mycket capsaicin frukten innehåller. Capsaicinet har i flera studier visat sig ha antiinflammatoriska effekter samt vara läkande för mag- och tarmslemhinnan samt gynnsam för bakteriefloran. Capsaicinet höjer även kroppstemperaturen något, vilket bidrar till att motverka mikrober så som virus, bakterier, parasiter att fästa.

En annan egenskap av capsaicin är att det har en smärtlindrande effekt i kroppen, speciellt mot nervsmärta. Capsaicinet stimulerar frisättningen av endorfiner, kroppens egna morfin, vilket kan ge en känsla av ökat välbefinnande. Förutom capsaicin innehåller chili rikligt med antioxidanter.

Vitlök
Att vitlök har starka antiinflammatoriska egenskaper beror till största del på dess innehåller av svavelföreningen allicin. Svavlet förhindrar aktivering av inflammatoriska enzymer i kroppen. Vitlök innehåller även rikligt med antioxidanter och känt för sina antibakteriella och antivirala egenskaper.

I en studie undersökte man om korttidsuppvärmning påverkar de antiinflammatoriska egenskaperna hos vitlök. Man jämförde vitlöksextrakt som som värmts upp till 25 grader respektive 95 grader under 2 timmar. Resultatet visade att den antiinflammatoriska effekten var större och allicin koncentrationen var högre med vitlöksextraktet som värmts upp till 25 grader.

Dessutom indikerar resultaten att allicin är ansvarig för den anti-inflammatoriska effekten. Man har dock sett att upphettning av vitlök bidrar till att de ämnen som motverkar blodproppsbildning lättare utvecklas. En kombination av både rå och upphettad vitlök kan därför vara det bästa tipset. 

Ingefära
De antiinflammatoriska egenskaperna hos ingefära har varit kända och högt värderade i århundraden.

Ingefära används flitigt inom traditionell folkmedicin och inte minst inom kinesisk och ayurvedisk medicin. Det är definitivt en krydda med många hälsofördelar och inte minst när det kommer till dess antiinflammatoriska egenskaper.

Även om de antiinflammatoriska egenskaperna av ingefära varit kända under en lång tid inom traditionell medicin, så var det på början av 1970-talet som man genom forskning kunde se att örten hade en hämmande effekt på inflammationer. Denna upptäckt identifierade ingefära som ett potentiellt växtbaserat läkemedel som delar farmakologiska egenskaper med icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, men med en bättre terapeutisk profil och utan de biverkningar som icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel har. Denna upptäckt gav första vetenskapliga beviset på att ingefära kan vara fördelaktigt för att dämpa kronisk inflammation. Sedan dess har många vetenskapliga studier åter bekräftat ingefärans antiinflammatoriska egenskaper.

Gurkmeja
Gurkmeja tillhör växtsläktet ingefära-växter och används liksom ingefära flitigt inom ayurvedisk och kinesisk medicin. Den benämns ofta som ”livets krydda” eftersom den inom traditionell medicin anses läkande för en mängd åkommor. Inom ayurveda så rekommenderas ett dagligt intag av gurkmeja för att främja hälsan. Gurkmeja har även blivit noga studerat i modern medicin och idag finns det 100-tals vetenskapliga studier och forskning om gurkmeja och dess innehåll av det aktiva ämnet curcumin.

Det är främst polyfenolen curcumin i gurkmeja som står för de antiinflammatoriska egenskaperna och förmågan att stödja läkning av inflammationen i kroppen. Nästan alla kroniska sjukdomar grundar sig i ett inflammatoriskt tillstånd som t.ex hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, cancer, artrit, psoriasis, Crohns och ulcerös kolit etc.

Curcumin i gurkmeja motverkar inflammation genom att hämma utsöndring i cellerna av en signalmolekyl som är inblandad vid inflammatoriska processer. Curcumin förhindrar att inflammationsproteinet cox-2 bildas genom att det hämmar cox-2-genen.

Kanel
Kanel har använts som en mycket uppskattad krydda och som örtmedicin i århundraden. Traditionellt har den bland annat använts för dess antimikrobiella, blodsockerbalanserande, kolesterolsänkande, immunmodulerande effekter och inte minst för dess antiinflammatorisk egenskaper. Man har sett att Polyfenolerna i  kanel reducerar aktiveringen av de gener som startar inflammatoriska processer i kroppen.

*Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost utan ska användas som ett komplement.