Du är nu vid innehållet

Magnesiumstearat och stearinsyra

Vad är stearinsyra?

Stearinsyra är ett naturligt mättat fett och den vanligaste mättade fettsyran.

Den finns i nästan allt naturligt fett, mest i:

  • mangosmör (50 % av fettsyrorna),
  • kakaosmör och sheasmör (upp till 40 %),
  • nöt- och fårtalg (25 %),
  • ister (20 %).

Stearinsyra finns också i mindre mängder i palmolja, kokosfett och modersmjölk.

Stearinsyra används bl.a. vid tillverkning av kosttillskott, där den binds till framför allt magnesiumsalt för att bilda magnesiumstearat (även kalciumsalt används för att bilda kalciumstearat).

Hur mycket stearinsyra finns det i vanlig mat?
  • Chokladkaka, 43 g:  4 800 mg,
  • Sesamolja, 29,5 g:  1 344 mg,
  • Solrosolja, 29,5 g:  1 260 mg,
  • Fiskolja, lax, 29,5 g:  1 176 mg,
  • Cheddarost, 29,5 g:  1 120 mg,
  • Sojabönsolja, 29,5 g:  1 064 mg,
  • Sojalecitin, 29,5 g:  812 mg,
  • Fiskleverolja, 29,5 g:  784 mg,
  • Olivolja, 29,5 g:  700 mg,
  • Smör, 1 klick:  500 mg,
  • ½ kycklingbröst, utan skinn  100 mg,
  • En tablett kosttillskott, ca 20 mg.
Vad händer med stearinsyran i kroppen?

Senare års studier indikerar att vegetabilisk stearinsyra absorberas väl och transporteras i chylomikronerna m.fl. till levern där den antingen:

  • omvandlas till oljesyra. Oljesyra ingår i olivolja och stearinsyran liknar nu fettet i olivolja (en stor oliv innehåller ca 13 mg oljesyra vilket är nästan lika mycket stearinsyra som i en tablett kosttillskott), eller
  • utnyttjas av levern för kroppens fosfolipid-/membransyntes.
Vilken källa har stearinsyran i Alpha Plus produkter?

Stearinsyran i våra produkter kommer från palmolja och kokosfett.

Den förekommer dels i form av magnesiumstearat, dels som ren stearinsyra, dels stearinsyra blandad med palmolja.

Bildar framställningen av vegetabilisk stearinsyra transfetter?

Stearinsyra är ett mättat fett och inte ett transfett.

Det är möjligt att tillverkningen av vegetabilisk stearinsyra bildar mycket små mängder transfetter, men den naturliga skillnaden mellan fleromättat fett, enkelomättat fett och mättat fett är i det här fallet endast antalet väteatomer i fettmolekylen.

Den framställda stearinsyran liknar i sin sammansättning den naturligt förekommande stearinsyran, den som finns i till exempel kakaosmör.

Kan stearinsyra ge högt kolesterol?

Nej. Stearinsyra är ett mättat fett men det höjer inte kolesterolet i blodplasma, även om det konsumeras i stora mängder.

Tvärtom så har naturlig utvunnen stearinsyra kunnat kopplas till lägre risk för kardiovaskulär sjukdom.

Är stearinsyra “osmältbar” i kroppen?

En studie visade att tarmens absorptionsförmåga av stearinsyra liknar den för palmitinsyra, vilken tas upp väl.

En annan studie visade att upptaget av stearinsyra hos människor var bra (90 %-94 %).

Värt att tänka på är att allt fett tar tid att smälta och bryta ned och fördröjer absorptionshastigheten.

Om man tillverkar ett piller med hög procent fett så saktar det ned frisläppandet av de aktiva ämnena.

Den lilla mängd stearinsyra som ett vanligt kosttillskott innehåller påverkar absorptionshastigheten – den löses upp inom några minuter i kroppen.

Ett vanligt kosttillskott bryts ned inom 30 minuter i magen.

Reducerar stearinsyra upptaget av näringsämnen hos människan?

Det finns inget som tyder på det. En studie jämförde en folsyratablett med standardiserat injecerbart B12-vitamin.

Folsyratillskottet hade stearinsyra som hjälpämne och studien visade att det togs upp mycket bra.

Det positiva resultatet medförde att tabletten rekommenderades före den standardiserad injicerbara produkten.

En del påstår att stearinsyra kan ha negativ och hämmande effekt på immunsystemet. Stämmer det?

Nej.

Kan det finnas några fördelar med att inta stearinsyra?

Ja.

Stearinsyra kan ha en leverskyddande effekt och samtidigt vara antiinflammatorisk.

Det är också möjligt att stearater i kosten kan förebygga eller behandla bröstcancer.

Vad är magnesiumstearat?

Magnesiumstearat är ett salt som består av två delar stearat och en del magnesium.

Det sägs att magnesiumstearat kan bilda ett blockerande hölje på ingredienserna i ett näringstillskott så att det hindrar näringsupptaget. Stämmer det?

Det finns inget som tyder på det. En del företag påstår att magnesiumstearat är ”osmältbar” och att produkter som innehåller detta hjälpämne har de aktiva ingredienserna ”inkapslade” av stearinsyra och därför inte löses upp lika bra.

Tidigare trodde man att stearinsyra inte kunde tas upp av kroppen men senare års studier indikerar att vegetabilisk stearinsyra absorberas väl och transporteras i chylomikronerna m.fl. till levern.

Uttalande av dr Stan Gardner, MD, Certified Nutrition Specialist:

”Det finns ingen forskning som visar på någon negativ effekt av magnesiumstearat hos människor. Det är oklart om de företag som marknadsför sina näringstillskott som ”fria från magnesiumstearat” har missförstått saken eller om de medvetet misstolkar de data som föreligger. Uppenbarligen vill de få marknadsmässiga fördelar av sin sak. Magnesiumstearat används i tillverkning av livsmedel, kosmetik, läkemedel och näringstillskott. Stearinsyra är en 18-kolkedja mättat fett, och stearinsyra är en säker isomer av fettsyran. Även magnesiumpalmitat används i samma syfte och är en högre koncentration än stearat. Palmitat är en 16-kolkedja mättat fett. Både stearinsyra och palmitinsyra utvinns från naturliga ätbara källor, främst kokosfett och palmolja. En normal diet tillför ca 7 000 mg stearinsyra till din kropp varje dag. Om du tar 20 tabletter kosttillskott om dagen som väger 1 000 mg vardera får du i dig 100–300 mg stearinsyra (beroende på produkt och halt tillsatt magnesiumstearat). Två studier gjorda på läkemedlen propranolol and metoprolol med tre olika nivåer av magnesiustearat i produkten visade inga skillnader i biotillgänglighet”.

Är stearinsyra/magnesiumstearat onödiga hjälpämnen vid tillverkning av tabletter?

En tillverkare av högkvalitativa näringstillskott använder de hjälpämnen som behövs för att tillverka produkter som möter hög standard.

Han eller hon kommer att försäkra att hjälpämnen, bindemedel eller lösningsmedel kommer från naturliga källor.

Stearinsyra och magnesiumstearat möjliggör bland annat att alla tabletterna får samma storlek, vikt, yta och form när de väl hamnar i förpackningen.

Kan jag vara allergisk mot hjälpämnen som magnesiumstearat i kosttillskott?

Ja.

Det finns en rapport från 2004 om en kvinna som var allergisk mot läkemedel.

Hon blev bland annat yr av magnesiumstearat och fick ont i magen av titandioxid.

Andra har rapporterat liknande och svårare reaktioner, som gått över när man slutat inta produkter innehållande magnesiumstearat.

Du kan vara allergisk mot hjälpämnen i kosttillskott precis som mot andra ämnen, men det är sällsynt – kom ihåg att hjälpämnen bara utgör 1-2 % av en tabletts eller kapsels totala innehåll.

Och att det är skillnad på att vara allergisk mot ett ämne och om ämnet är allmänt skadligt.

Verkligheten bakom magnesiumstearat och stearinsyra

Några av våra kära kollegor i kosttillskottsbranschen hävdar att magnesiumstearat och/eller stearinsyra som hjälpämne i tabletter inte är bra och att det påverkar och försvårar näringsupptaget.

Verkligheten är att mängden magnesiumstearat (eller stearinsyra i vissa fall) som du kan få i dig via kosttillskott dels är så liten och dels tillsätts på sådant sätt att den inte kan påverka kroppen i någon högre grad.

Exempelvis måste du äta:

  • ca 25 tabletter Multigenics för att få i dig motsvarande mängd stearinsyra som finns i en klick smör,
  • ca 35 tabletter Multigenics för att få i dig motsvarande mängd stearinsyra som finns i två msk olivolja, eller
  • ca 240 tabletter Multigenics för att få i dig motsvarande mängd stearinsyra som finns i två rejäla tuggor (43 g) chokladkaka.

Vi hävdar att det sprids missledande och felaktig information gällande vad magnesiumstearat gör och inte gör, hur det används samt om riskerna med att tillsätta det i kosttillskott.