Du är nu vid innehållet

Vilka former av fiskoljor är vanligast?

Fiskolja förekommer i främst fyra former:

  • Triglycerid (TG),
  • Etylester (EE),
  • Återskapad triglycerid (Restituated Triglyceride, rTG),
  • Neutral triglycerid (TGN).

De flesta fiskoljorna kommer i två olika typer, triglycerider (TG) eller etylester (EE).

Triglycerider är hur fett normal lagras i kroppen. De utgör 95 % av fettet i kosten.

En triglycerid innehåller tre fettsyror och en glycerol-del.

En etylester bildas genom att bryta kopplingen mellan fettsyran och dess glycerol-del.

Sedan skapas en koppling mellan fettsyran och en etanol-molekyl.

Denna process kallas trans-esterifiering.

Detta görs vanligtvis för att få en högre koncentration av fettsyror och för att eliminera toxiner.

Vill man sedan rena råvaran ytterligare och bilda en ännu mer koncentrerad fiskolja tillverkar man en återskapad triglycerid.

För att bilda en återskapad triglycerid behöver sedan bland annat enzymer användas för att eliminera kopplingen till etanol-molekylen, bilda fria fettsyror och etanol för att i nästa steg bli av med etanol och återintroducera glycerol.