Vad är lönnsirap och varför används det som sötningsmedel?
Lönnsirap är ett naturligt sötningsmedel som framställs genom indunstning av saven från vissa arter av lönnträdet, främst från sockerlönnen (Acer saccharum).
Sirapen innehåller ca 67 % kolhydrater varav ca 59 % sockerarter.
Lönnsirap ger ca 50 kalorier per matsked, att jämföras med fruktos ca 46 kalorier, råsocker ca 51 kalorier, majssirap ca 60 kalorier och honung ca 64 kalorier per matsked.
Dessutom innehåller den små mängder vitaminer, som niacin, B2-, B1- och B6-vitamin, samt mineral som fosfor, järn, kalcium (ca 63 mg/msk), kalium (ca 105 mg/msk), magnesium, natrium, och zink.
Dessutom innehåller den organiska syror (primärt äppelsyra), fenolkomponenter och aminosyror.
Lönnsirap har ca 65 % sötma jämfört som vanligt socker.