Du är nu vid innehållet

Vad är en liposom produkt?

En liposomal produkt har näringsämnet/näringsämnena inkapslade i mikroskopiska bubblor av fosfolipider. Fosfolipider är de grundläggande byggstenarna i cellmembranen hos alla djur och växter.

En liposom är en sfärisk vesikel, en fettglobul, som innehåller ett eller flera fosfolipid-bilager. Den har en vattenhaltig lösning i kärnan som omges av ett hydrofob-membran i form av ett fett-bilager. En liposom kan på så sätt laddas med både hydrofoba och hydrofila molekyler. Den hydrofila lösningen i kärnan kan med svårighet passera genom det hydrofoba bilagret. Det gör att näringsämnet kan tas upp bättre och i stort undgår den matsmältningsprocess som kroppen annars skulle utsätta näringsämnet för.

För att ladda molekylerna till målcellen i kroppen kan fett-bilagret även slås ihop med andra bilager, som cellmembranet. På så sätt kan näringsämnet på ett effektivt transporteras genom tarmväggen och vidare till cellväggen.

En liposomal partikel

En liposom emulsion innehåller miljontals bilager”bubblor” och partikelstorleken är 100-200 nm.

Liposomala produkter har lågt pH och innehåller ofta 0,1 % kaliumsorbat som konservering. Detta skyddar produkten från att bli dålig så länge produkten förvaras kallt och att inga mikrober kommer i kontakt med vätskan. Förvara produkten i kylskåp och var noga med att inget vatten, oren sked eller dylikt kommer i kontakt med vätskan i flaskan för att bevara produktens innehåll och effekt.