Du är nu vid innehållet

Modifierad cellulosa

Modifierad cellulosa är ett icke-lösligt fiber och vanligt förekommande hjälpämne i kosttillskott.

E-nummer är E 460 – E 469.

Cellulosa är den huvudsakliga polysackariden i trä och alla växtstrukturer.

Vilka namn används för att deklarera modifierad cellulosa i kosttillskott?

Ingrediensen förekommer bland annat med benämningarna

  • tvärbunden karboxymetylcellulosa,
  • mikrokristallinisk cellulosa,
  • metylcellulosa/hydroxypropyl-metylcellulosa,
  • hydroximetylpropylcellulosa (HMPC), samt
  • hydroxipropylcellulosa (HPC).
Varför tillsätter man modifierad cellulosa i kosttillskott?

Modifierad cellulosa används bland annat som fyllnadsmedel för att få en viss volym hos det pulver som tabletten eller kapseln innehåller.

Det kan även användas som klumpförebyggande medel, smörjmedel, förtjockningsmedel, ytbehandlingsmedel och/eller vegetabilisk kapsel i produkten.

Hur tillverkar man modifierad cellulosa?

Modifierad cellulosa kan tillverkas från trädets kärna samt från vissa växter inklusive majs och vete. I kosttillskott är det vanligt att utgå från cellulosa i majs.

Hur mycket modifierad cellulosa får man tillsätta livsmedel och kosttillskott?

30 gram per kilo.

Läs mer: https://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/out02_en.html

Hur vet jag att den cellulosa ni använder inte kommer från genmodifierad majs?

I förekommande fall (vanligtvis ingredienser från soja och majs) är råvarorna i våra produkter certifierat GMO-fria.

Kan modifierad cellulosa eller modifierad stärkelse innehålla gluten?

Vissa ingredienser, som är kända för att ge överkänslighetsreaktioner måste alltid anges på etiketten då de förekommer i ett livsmedel.

Till dessa ingredienser hör spannmål, som innehåller gluten (det vill säga vete, råg, korn, havre, spelt (dinkel), kamut, eller korsningar mellan dem).

Se den kompletta allergilistan här: https://www.slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Allergimarkning/