Du är nu vid innehållet

Kan jag äta colostrum om jag är allergisk mot mjölkprotein?

Genom intag av colostrum tillför vi prolinrika polypeptider (PRP) samt lakotferrin till kroppen.

Prolinrika polypetider fungerar som signalerande peptider som fäster vid receptorsäten på aktiverade makrofager och aktiverade T-celler som kontrollerar produktionen av alla cytokiner.

Dessa polypeptider har den unika förmågan att modulera immunsystemet, öka dess aktivitet i fall av nedsatt immunstatus samt minska sin aktivitet när immunsystemet är överaktivt (till exempel vid allergi eller autoimmun sjukdom).

PRP bör agera på så sätt att de modulerar TH2-cytokinerna (en del av immunsystemet) på så sätt att kroppen inte producerar inflammatorisk och/eller allergisk respons till kaseinet i colostrum.

Denna modulering minskar normalt känsligheten även mot andra allergener.

Under de senaste 20 åren av användning har man märkt att många mjölkallergiker eller laktosintoleranta tål colostrum väl, men att de känsligaste personerna, de som har svåra laktos- eller kaseinreaktioner eller allergier, bör undvika Colostrum.

Vi rekommenderar dig med mild eller måttlig känslighet mot kasein att börja med små dagliga doser colostrum och se hur du reagerar.

Du kan börja med en knivsudd (tiondels kapsel) och trappa upp till full dos.

Colostrum kapslar är bättre anpassade för dig som är allergisk eller överkänslig, med extra tillskott av tillsatt laktoferrin.