Exempel tillverkningsmetoder
Pro‐vitamin A, kolecalciferol, E-vitamin, K1-vitamin, tiamin, pantotensyra, pyridoxin, D‐biotin och B9-vitamin kan tillverkas via kemisk syntes och/eller via enzymatiska, mikrobiologiska och bioteknologiska metoder. Mibrobfermentation med hjälp av bakterier, jäst eller svamp används ofta för att tillverka Vitamin C, B2, B12, ergokalciferol, vissa fettsyror, K2-vitamin, Q10/ubiquinon, PQQ. Glutation kan tillverkas med hjälp av Saccharomyces cerevisiae eller Candida utilis. GABA tillverkas med hjälp av en tvåstegs-process: glutamat-fermentation med Corynebacterium, and efterföljande omvandling till GABA med hjälp av mjölksyrabakterie-utvunnen glutamatdekarboxylas. Vissa molekyler kan tillverkas via en kombination av kemiska steg och mikrob-/enzymatiska steg (som niacin, pantotensyra, C-vitamin, L‐karnitin). Vissa ingredienser produceras via mikroalg-kulturer i dammar eller fermentationstankar (betakaroten, vissa fettsyror).