Du är nu vid innehållet

Vistas i dagsljus för en förbättrad sömn och dygnsrytm

Har du svårt att komma ner i varv på kvällen och svårt att stiga upp ur sängen på morgonen? Trots att sommaren nu är över är det viktigt att fortsätta vistas utomhus och helst på förmiddagen. När vi vistas i naturligt dagsljus, särskilt på förmiddagen, så koordineras vårt biologiska system med solens upp- och nedgång och vi blir naturligt trötta när mörkret faller. Eller vad sägs om en campingtur i den friska höstluften? 

Vistas i dagsljus för en förbättrad sömn och dygnsrytm

När John Axelsson, professor i sömnforskning vid Stockholms universitet, tillsammans med amerikanska sömnforskare, lät människor campa och leva helt utan artificiellt ljus så tog det bara några dagar innan försökspersonerna ställde om sin dygnsrytm.

När de kom hem igen var alla morgonmänniskor. Anledningen är att det är ljus och mörker som signalerar till kroppen när sömnhormonet melatonin ska produceras. När vi lever i enbart dagsljus så inrättar sig kroppen efter hur ljuset stiger och faller.  

– Vi är gjorda för att vara utomhus. Det elektriska ljuset har bara funnits i 150 år och evolutionärt har vi inte anpassats för att vara inomhus så mycket som vi är idag. Alla varelser på den här planeten sover och vi människor har en biologi som är utvecklad för att sova när det är mörkt, säger John Axelsson. 

Flera vetenskapliga studier visar därför att några dagars camping kan reparera en förskjuten dygnsrytm. 

Orsaken är att vi i grunden är grottmänniskor och vårt biologiska system har utvecklats för att reagera på dagsljus. Det moderna livet med artificiellt ljus förändrar lätt den rytm vi är anpassade för men efter bara några dagar i naturligt ljus återställs balansen. När vi vistas i naturligt ljus, särskilt på förmiddagarna så koordineras vårt biologiska system med solens upp- och nedgång och vi blir naturligt trötta när mörkret faller. 

– Är du kvällsmänniska och vill börja vakna tidigare på morgonen ska du vara utomhus på förmiddagen, helst så länge som två timmar även om en timme också är effektivt. På det sättet kan dygnsrytmen återställas med en timme per dag. I experimentella studier i sömnlaboratorier där man har väldigt starkt ljus på morgonen och totalt mörker på natten kan man ställa om två till tre timmar per dag, berättar John Axelsson.  

Källa: Forskning.se

Se filmer med Peter Wilhelmsson

Titta på filmer med våra hälsoexperter som hjälper dig med hälsotips, och som ger dig svar på några av de vanligaste frågorna från våra kunder.

  • D3-vitamin 3000 IE + K2 60 kap burk

    D3-vitamin 3000 IE + K2 60 kap

    259 kr VitaminerAlpha Plus D3-vitamin 3000 IE + K2 är ett kosttillskott i form av kapslar med D-vitamin, K2-vitamin och astaxantin i MCT-olja. D-vitamin bidrar till iKöp