Du är nu vid innehållet

Vanliga tecken på att du behöver äta mer zink

Zinkbrist är en av de vanligaste mineralbristerna bland svenskar. Vet du om du får i dig tillräckligt av mineralet? Sköra naglar, återkommande infektioner, ihållande träningsvärk och krånglande mage – det kan alla vara indikationer för att dina zinknivåer är låga.

Zink behövs till nästan hundra olika kroppsfunktioner och är ett av de mineral kroppen har svårast att ta upp ur maten. Eftersom zink har så stor betydelse för vår hälsa, så påverkas vi redan vid en liten brist.

Hur vet man då att man har zinkbrist och vad har zink för funktion i kroppen? Här får du reda på om du ingår i en riskgrupp för zinkbrist och vilka symtom du kan uppleva vid brist.

Vanliga tecken på att du behöver äta mer zink

Vem ligger i riskzonen för zinkbrist?
De grupper som har större risk att utveckla zinkbrist är vegetarianer, bantare, gravida och personer som ammar samt äldre. Kroppen utsöndrar även mer zink och riskerar brist vid alkoholism, infektioner, diabetes, inflammatoriska tarmsjukdomar och celiaki. Stress, infektioner och hård träning kan tömma kroppens zinknivåer.

Zink behövs i kroppen för att bland annat:

 • producera, lagra och frisätta insulin
 • sårläkning
 • bilda sädesvätska och spermier
 • bibehålla normal smak- och luktfunktion
 • bygga upp benstommen
 • snabba på läkning genom tillskott före och efter operationer
 • stötta synförmågan
 • fungera virusdödande
 • behålla en normal balans av koppar
 • skydda och förhindra upptag av tungmetaller som kvicksilver, kadmium och bly
 • minska aknebesvär

Typiska symtom på zinkbrist kan vara:

1. Nedsatt immunförsvar
Zink är nödvändigt för immunförsvarets normala funktion och behövs för kroppens läkning och förmåga att motstå infektioner. Om du ofta blir sjuk med envisa förkylningar så kan det vara värt att kolla dina zinkvärden.

2. Synliga besvär på hud, hår och naglar
Att vi får i oss tillräckligt med av zink är nödvändigt för att hår, hud och naglar ska må bra. Eftersom ca 20 procent av all zink i kroppen återfinns i huden som snabbt reagerar på brist, är hudförändringar en vanlig bristsymtom. Försämrad hudläkning och hudproblem som eksem, akne, bölder, rosacea och psoriasis, hudsprickor och hudbristningar vid graviditet kan vara tecken på zinkbrist. Spröda naglar och vita fläckar samt håravfall kan vara andra indikationer.

3. Krånglande mage
Zink fungerar som en co-faktor i fler än 40 viktiga enzymreaktioner, många inblandade i matsmältningen. Så vid brist kan kroppen ha svårare att smälta maten ordentligt och ta upp näringen. Magknip, orolig mage, illamående, kräkningar och diarré kan därmed vara indikationer för att zinknivåerna är låga.

4. Försämrad kognitiv funktion
Zink bidrar till normal kognitiv funktion och påverkar hur vi kan ta emot, bearbeta och förmedla information. Bra zinknivåer har därför en stor betydelse för våra hjärnfunktioner som är involverade i minne och tankeprocesser. En välfungerande kognitiv funktion behövs även för att vi ska kunna skapa ordning och begriplighet i vår tillvaro.

5. Sexuella och infertila problem
Zink bidrar till normal fertilitet och reproduktion hos både kvinnor och män. Hos män är tillräckliga nivåer av zink är nödvändigt för normala testosteronnivåer i blodet, för en frisk prostata och för produktionen av spermier och sädesvätska. Zinkbrist kan förknippats med impotens, infertilitet problem, utebliven produktion av spermier och förstorad prostata. Hos kvinnor kan zinkbrist leda till utebliven ägglossning och missfall.

6. Nedsatt synförmåga
Zink behövs för att vår synförmågan ska fungera normalt. Man kan därför uppleva synförändringar som försämrat mörkerseende och nedsatt synförmåga vid zinkbrist. Långvarig och allvarlig brist kan leda till ett ögonsjukdomar, som t.ex. starr och makula degeneration.

7. Ihållande träningsvärk
Vid hård träning och när man svettas ökar utsöndringen av zink, vilket gör att behovet ökar. Kroppen behöver även zink för att kunna återhämta sig efter träning. Om träningsvärken håller i sig i flera dagar så kan det vara en antydan till att zinknivåerna i kroppen är låga.

8. Nedsatta sinnen och illaluktande kroppslukt
Ett mycket vanligt tecken är att lukt- och smaksinne påverkas och blir nedsatt. Kroppsdoften kan också bli illaluktande och stark.

Testa dig grundligt genom en hårmineralanalys

Om man känner att man ligger i riskzonen för zinkbrist bör man testa sina värden genom att göra en hårmineralanalys. Testet visar hur allt står till i kroppen – näringsbehov, ämnesomsättning, mängden mineraler och tungmetaller samt eventuella brister. I analysen ingår en 30 minuters konsultation med näringsexpert!

En hårmineralanalys hjälper dig att få en

• Tillförlitlig mätning av 36 olika mineraler, spårämnen och metaller,
• Detaljerad översikt över din mineralstatus inklusive balansen hos och relationen mellan olika viktiga näringsämnen,
• En översikt över eventuell förekomst av tungmetaller och ditt behov av avgiftning från exempelvis kvicksilver och aluminium,
• En översikt över din hormonella/endokrina balans samt din metaboliska typ och hur det påverkar kroppen. Den metaboliska typen är något vi föds med, men som också kan ändras på grund av stress från arbete, familjerelationer, näringsfattig kost, hård träning, bristfällig sömn osv.

Läs mer om hur det går till här >

Gör ett enkelt hemtest på 15 sekunder!

Du kan även enkelt testa din kropps zinkstatus hemma genom ett smaktest med zinktillskott i flytande form (zinksulfat). Smaklökarna styrs nämligen av enzymer som är zinkberoende och därför kan man med hjälp av sin smakupplevelse få indikationer på om man lider av zinkbrist eller inte. Testet tar bokstavligen bara 15 sekunder att göra!

Testa dig enkelt hemma för zinkbrist på 15 sekunder med Alpha Plus Flytande Zink!

Gör såhär:

1. Ta 1 tsk av Alpha Plus Flytande Zink i munnen.
2. Håll kvar vätskan i munnen under 10-15 sekunder, innan du sväljer.

Hur smakade det?

 • Stark, motbjudande smak betyder att dina zinkvärden är bra.
 • Metallsmak betyder måttlig brist.
 • Söt och sträv smak betyder att du har ganska långvarig zinkbrist.
 • Om det smakar som vatten, alltså ingenting, indikerar på svår zinkbrist.

Se till att tillföra mer zink genom antingen kosten eller tillskott om du misstänker zinkbrist. Köp hem Alpha Plus Flytande Zink här >

*Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost utan ska användas som ett komplement.