Du är nu vid innehållet

Våga vattenlöpning

I takt med att dagens samhälle mer och mer automatiseras, när nästan allt fysiskt förenklas genom rulltrappor, bilar och maskiner av alla möjliga och omöjliga slag, så använder många av oss kroppen mindre och mindre i vardagslivet. Något vi egentligen vet är förödande för vår hälsa på flera plan. Vi blir orörligare, tröttare, går upp i vikt, sover sämre och vi riskerar få flera sjukdomar såsom till exempel diabetes, depression samt hjärt- och kärlsjukdomar.

Våga vattenlöpning

Löpning är det som jag älskar mest att göra men jag har aldrig haft några problem med att hitta även andra träningsformer. Variation är viktigt tror jag plus att om man inte kan göra en grej så finns det säkerligen något annat man kan hitta på. Det gäller med andra ord att ha ett så brett utbud som möjligt i sitt “träningsbibliotek”.

För hälsans skull bör man röra på sig totalt minst 60 minuter varje dag enligt Folkhälsoinstitutet. Stegräknare är en bra hjälp och en person i arbetsför ålder bör få ihop åtminstone 10 000-12 000 steg per dag. Gärna mer.

Tre gånger i veckan bör man även göra någon aktivitet som ger puls, ökad andning och svettning. Spring, dansa, kör spinning, hoppa hopprep, styrketräna, spela tennis eller vad du nu gillar och kan. Minst 30 minuter/gång.

En skonsam och effektiv träningsform är vattenlöpning. Det vill säga du springer i en bassäng. Det är snällt mot senor, ligament och skelett samtidigt som du kan göra det precis så jobbigt eller lätt som du själv vill.

All löpning på land går att “översätta” till vattenlöpning. Utom möjligtvis backträning. 😉 Distans, intervaller, långpass, fartlek, tröskel, löpskolning eller snabbdistans. Allt det där funkar.

Många bra och seriösa löpare kör periodvis åtminstone ett vattenlöpningspass/vecka just för att det går att köra tufft samtidigt som det är skonsamt. Många som opererat rygg eller knä använder det i sin rehab och det är även bra om du t.ex har fotproblem eller är överviktig och ännu inte kan springa på land. Man måste inte ens ha en pool för om bara temperaturen tillåter funkar en sjö eller havet lika bra. Om det “bara” blir ett pass/vecka så rekommenderar jag intervaller av något slag.

Vattenlöpning är även perfekt som ett återhämtningspass om du tränar mycket. Vattnets tryck blir som en slags massage för kroppen. Tidsmässigt så kan du räkna med samma tid på land som i vattnet men håll gärna på längre.

Tekniktips:

 • Använd ett så kallat bälte för ändamålet. Många badhus har bälten för uthyrning/utlåning för några tior. Det finns även bälten att köpa på vissa ställen hemma i Sverige eller prova nätet. Googla efter t.ex. “aqua-jog”, “water-running” eller “wet west-belt”.
 • Du ska inte nudda botten. Man kan absolut göra det men då förlorar man den stora fördelen med att minska stötar och belastningen på leder, senor och ligament. Om man springer på botten behöver man ju inte heller ha något bälte. Möjligtvis i så fall skor för ändamålet. Det kan man ha när man vattenlöper i djupt vatten med, för att få extra tyngd på benen, men jag rekommenderar det inte till en början utan först när du är van och har hållit på ett tag.
 • Det finns även vikter att ha på armarna om man vill det men eftersom hela kroppen utom huvudet är under vattnet så får hela kroppen ändå jobba.
 • Spring med ett något överdrivet löpsteg och jobba samtidigt hela tiden ordentligt med armarna. Luta dig inte för mycket varken fram eller bak. (Lutar du dig fram blir det som hundsim och det är ju inte riktigt meningen. Det är ganska lätt att “fuska”.) Jobba även med fötterna. Testa olika steglängder, frekvenser och böjning/rakhet på benen.
 • Det blir inte samma träning för frånskjutet och för vaderna som när man springer på land men om du jobbar med fötterna, d.v.s “flexar” dem upp och ner, så blir det ganska bra träning.
 • Håll armar och händer precis som du gör när du springer på land men överdriv armpendlingen. Du ska helst inte “paddla” dig fram utan det är benen som ska göra mesta jobbet.
 • Vattenlöpning är lite “bakvänt”. Ju fortare och hårdare du springer, ju långsammare går det framåt. Sträckan är alltså irrelevant, det är tiden som räknas.

Några andra saker som kan vara bra att veta;

 • Bältet är inte en flytväst. Det klarar inte av att hålla dig flytande även om det hindrar dig från att sjunka som en gråsten om du inte springer. Syftet med bältet är att det hjälper dig hålla kroppen i en upprätt position.
 • Pulsen blir inte riktigt lika hög som på land eftersom vattnets tryck “hjälper till” att forsla tillbaks blodet till hjärtat.
 • En del specialister på ämnet menar att förutom den bra träningen så ökar även kroppen antalet mitokondrier, “energifabriker”, eftersom trycket gör att det blir en liten syreskuld i musklerna.
 • Ge inte upp! Prova vattenlöpningen åtminstone 5-10 gånger. Det tar lite tid att lära sig och “bli vän” med att springa i vattnet, men när du väl kommit på hur bra det är så vill du inte vara utan det. 🙂
 • Drick ordentligt! Även om du inte svettas så det märks förlorar man mycket vätska.

Egentligen finns det inte så många rätt eller fel. Det jag skriver är bara tips baserat på erfarenhet och vad jag lärt mig genom åren av andra. Det viktigaste är hur som helst att det känns bra och att det ger den effekt som du är ute efter.

Vattenlöpning funkar i princip för alla. Våga prova! Våga utmana dig! Våga bli (fysiskt) trött. För vet du, även om man blir just fysiskt trött så ger träning massor av ny energi. Jag lovar!

Lycka till, kör hårt och ha kul i plurret!

Kram från Ingmarie!

_____

Gästbloggare Ingmarie Nilsson
Ingmarie Nilsson har sprungit så länge hon kan minnas och löpningen är fortfarande en viktig del av hennes liv. Under 90-talet var hon löpare på elitnivå med seger i bland annat Stockholm Marathon och Tjejmilen. Hon har vunnit 30 individuella SM-medaljer, haft en seger i Finnkampen och placerat sig bra i andra stora, internationella maratonlopp.

Ingmarie arbetar som specialistsjuksköterska, journalist och personlig tränare. Så länge kroppen och knoppen kan och vill kommer hon att fortsätta springa. Hennes dröm är också att få skriva fler böcker. Det är inom skrivandet och löpningen som hennes hjärta och själ hör hemma.

ingmarie.nemonisimors.com

 • Denna produkt innehåller inga animaliska produkter

  Vegan

  Vegansk Omega 3 60 Mjuka kapslar

  326 kr BästsäljareAlpha Plus Vegansk Omega-3 kommer från algolja och innehåller omega-3-fettsyrorna EPA och DHA. Oljan kommer från alger som odlats fram i slutna kontroKöp
 • Denna produkt innehåller inga animaliska produkter

  Vegan

  MCT pulver 250g

  199 kr KampanjerAlpha Plus MCT-pulver från 100 % kokosolja med ett fettsyrafördelning om 60 % kaprylsyra och 40 % kaprinsyra. Dessutom med acaciafiber som bärare. PulKöp

*Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost utan ska användas som ett komplement.