Du är nu vid innehållet

Tre skäl till att göra en hårmineralanalys

En hårmineralanalys (HMA) ger dig information om din ämnesomsättning och metaboliska typ, näringsbalans av viktiga näringsämnen, hormonobalans och förekomst av tungmetaller. Du får även information om insulinkänslighet, hur påverkad kroppen är av stress och din ämnesomsättning.

Tre skäl till att göra en hårmineralanalys

Vad är en hårmineralanalys?
Det är en värdefull hälsoanalys som med mycket exakta metoder mäter och berättar om kroppens närings- och mineralstatus under de senaste månaderna. Vitaminer, mineraler, aminosyror, andra näringsämnen och enzymer är livsviktiga komponenter för kroppens uppbyggnad och funktion: en hårmineralanalys ger en tillförlitlig mätning av 36 olika mineral, spårämnen och metaller. Alla biokemiska processer i kroppen kräver näringsämnen och en hårmineralanalys kan hjälpa dig förstå vilka näringsämnen du behöver.

Här listar vi tre vanliga skäl till att göra en hårmineralanalys:

1. Lever du ett stressigt liv?
Är din vardag fylld med stress? Från jobbet? Livspusslet med familjen? Dagis och skolan? Träning och maten kanske? Helt plötsligt är man mitt i sin livskarusell. Känns det igen?

Stress frigör kortisol som är ett stresshormon. Pulsen ökar och du kan till en börja känna ett flow. Om du ofta har påslag av kortisol kommer kan det uppstå obalans i hormonflödet. Resultatet kan bli att kortisolnivån ligger för högt på kvällen och det kan bli svårt att sova.

Tänk också på att inte äta för sent på kvällen. Andra saker som kan påverka din sömn är din mobil, dator och tv. Låt hjärnan vila 1-2 timmar innan sängdags om du har sömnsvårigheter.

I en hårmineralanalys kan man tydligt se nivåerna av mineraler som t ex magnesium som hjälper kroppen att hantera stress bättre. Magnesium är också en viktig mineral i många biologiska processer i kroppen. Magnesiumrbist kan ge muskelkramp och krypningar i benen. Det kan också vara av godo vid högt blodtryck.

2. Blir du ofta sjuk?
Vi är mitt i vinterns infektioner som ofta samlas i skolan och på arbetsplatsen. Att ha en balans mellan sina mineraler ger ett bättre immunförsvar. Och om du har ett väl fungerande immunförsvar finns det goda chanser att du klarar dig från att bli smittad. Till exempel ska zink och koppar vara i balans så att kroppen kan hantera virus och bakterier omkring oss.

Hela familjen kan vara förtjänt av att göra varsin hårmineralanalys, för att bättre kunna detektera eventuella obalanser och kunna bygga upp ett starkt immunförsvar.

3. Tränar du intensivt?
Oavsett om du tränar mycket, lite eller mittemellan så är A och O återhämtning. Och för bästa återhämtning av din träning, som kan vara spinning, yoga, löpning, gym mm, behöver din kropp vara i balans med bra mineralvärden.

Även om du inte är en elitidrottare behöver din kropp samma möjlighet till näring och behovet av kalcium, magnesium, natrium, kalium, zink, koppar, mangan och järn ökar vid träning, förutom vitaminer. När vi svettas försvinner ofta magnesium, zink och salter som natrium och kalium.

Även om vi har en bra kost kan den tyvärr vara bristfällig i näringsinnehållet. De finns många studier som visar att innehållet av vitaminer och mineraler är lägre i dagens kost på grund av snabbare sätt att odla grödor, utarmade jordar, besprutning med mera. Därmed kan kroppen behöva lite extra näring i form av kosttillskott om den känner sig i underläge. Och det kan en hårmineralanalys visa.

Beställ hårmineralanalys

*Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost utan ska användas som ett komplement.