Du är nu vid innehållet

Tre recept som är rika på magnesium

Magnesium är en viktig mineral som spelar flera viktiga roller för kroppen och hjärnan. Den stärker bland annat immunförsvaret, nerv- och muskelfunktionen, förhindrar benskörhet, minskar risken för depression och sömnbesvär. Mat som är rik på magnesium är mörkgröna bladgrönsaker, baljväxter, potatis, färska örter, fullkornsprodukter, till exempel grovt bröd och fullkornspasta. Men även om du äter en hälsosam kost får du kanske inte tillräckligt med magnesium. Här är tre recept som kan göra det lättare för dig att öka ditt intag.

Tre recept som är rika på magnesium

Smoothie med spenat, avokado och banan

Det här behöver du:

  • 1 avokado
  • 1 banan
  • 100 gram blåbär
  • 1 lime, pressad saft
  • 30 g babyspenat
  • 3 dl vatten
  • 2 msk chiafrön

Så här gör du:

  1. Pressa lime. Dela, kärna och gröp ur avokadon.
  2. Mixa alla ingredienser i en mixer.
  3. Häll upp i glas och servera.

Grön omelett med spenat och ärtor

Det här behöver du för 2 portioner:

  • 3 ägg
  • 30 g färsk spenat
  • 50 g gröna ärtor
  • 1/2 dl kallt vatten
  • 1/2 salladslök
  • 1/2 dl finskuren dill
  • 1/2 dl pumpakärnor
  • 1 msk olivolja
  • Salt och peppar

Så här gör du:

  1. Mixa ägg med ca 1 dl av spenatbladen och vatten till en grön smet med en stavmixer. Krydda smeten med dill, salt och peppar.
  2. Strimla och fräs löken och resten av spenaten i olja tills spenaten sjunkit ihop.
  3. Häll över äggsmeten och stek omeletten på medelvärme.

Till servering:
Gröna ärtor och toppa med riven parmesan och 1/2 dl pumpakärnor. 

Kycklingfilé med mynta- och korianderchutney

Det här behöver du för 2 portioner:

  • 2 kycklingfiléer
  • 2 msk olivolja
  • 120 g gröna ärtor
  • 150 g grön sparris (ca 10 st)
  • Salt och peppar

Det här behöver du till chutney:

  • 4 dl myntablad
  • 2 dl färsk koriander
  • 1 litet grönt äpple
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 dl grekisk yoghurt
  • 1 krm salt
  • 1 lime
  • 1 msk finhackad schalottenlök
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk honung
  • En bit färsk röd chili (skivad och urkärnad), mer efter smak

Så här gör du:

  1. Ångkoka ärtor och sparris alternativ stek sparrisen i olivolja. Stek kycklingfilén med salt och peppar på en het panna med olivolja.
  2. Mixa chutney ingredienser till en puré i matberedare eller med mixerstav. Krydda med salt och eventuellt mer honung.

 

*Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost utan ska användas som ett komplement.