Du är nu vid innehållet

Stress – din bästa vän och din värsta fiende

Stress – din bästa vän och din värsta fiende

Stress drabbar mer eller mindre oss alla och det är ingen fara att känna stress då och då. Problemen kommer när du är ständigt i ett ”fly eller fäkta”-läge. Näringsterapeut Anna Baard Blixt berättar om hur vi lägger skulden på fel saker när vi är stressade och vad som kan hända om vi inte tar behovet av återhämtning på allvar. Du får också en övning för att hitta ditt eget stressmönster för att kunna börja rensa ut det som pressar dig i onödan.

Jag har nu drivit min mottagning i över fyra år och haft äran att träffa många olika sorters människor i olika åldrar av båda könen. De mår alla dåligt av olika orsaker som tarmproblem, värk eller trötthet. En sak som dock är en gemensam faktor hos nästan alla (förutom dålig kosthållning) är att ordet stress nämns. Orsaken till deras upplevda stress varierar. Oftast börjar vårt samtal om att det är mycket stress på jobbet, men efter att ha grävt lite djupare inser jag ofta att privatlivet är en stor och ibland större bidragande orsak. Partnern hjälper inte till hemma eller reser i sitt arbete. Barnen har många aktiviteter de ska skjutsas runt till. Huset ska renoveras. Föräldrarna har blivit sjuka och behöver extra omsorg. Ekonomin är dålig. Men det är lättare att lägga skulden på arbetet eftersom man vanligtvis inte är lika känslomässigt engagerad, utan det handlar oftare om prestation där.

Missad återhämtning får negativa effekter
Stress sätter oss i beredskap så vi är redo inför faror som kan uppstå. Detta är en positiv mekanism i vår kropp för vår överlevnad. Men idag har vi skapat en livsstil som gör att många tyvärr har fastnat i detta tillstånd, vilket är nedbrytande för hela vår kropp och hjärna i längden. Ett stresspåslag tar väldigt många timmar för kroppen att hantera och återställa. Vad händer då om vi aldrig tar oss tid för återhämtning. Det är väldigt få kunder som prioriterar detta i sina liv. Trots all information och växande statistik från Försäkringskassan angående sjukskrivna i utmattning, så fortsätter vi jobba för hårt, äta dåligt och ha ständig aktivitet i våra privatliv. Det drabbar inte mig?!

Det jag reagerar på är att ordet stress används vitt och brett utan vidare eftertanke vad det egentligen innebär. Mina kunder får övningar och uppgifter att göra hemma, men nytt för i år är en uppgift att sätta en känsla på sin upplevda stress varje dag. Vad är det egentligen som triggar just dig att känna stressen? Du behöver lära dig känna igen dina riktiga grundläggande känslor som uppstår och gör att du känner en stress. Stress är nämligen olika för oss alla, nivån man klarar eller vad som anses stressande. Om du inte vet vad som orsakar din inre ihållande stress så blir det väldigt svårt att bryta sina mönster, göra förändringar och på sikt kunna må bra igen. Förmodligen behöver du be om hjälp av andra människor eller lyfta problem med övriga inblandade. För en sak är säker…till slut kommer ”det” drabba även dig om du lever kvar i en nedåtgående spiral som urlakar din energi.

Lämna en kommentar på Stress – din bästa vän och din värsta fiende

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *