Du är nu vid innehållet

Spring Detox – välkomna våren med en rening

Den efterlängtade våren är snart här. Vi öppnar fönstren på vid gavel, fåglarna kvittrar och solens strålar värmer på huden. Vårstädning hemma brukar stå på agendan och det är dags att rensa i röran och städa upp i hörnen. Det är också en tid då vi börjar skala av oss alla lager med vinterkläder och släpper in våren i garderoben. Varför inte samtidigt rensa kroppen från vinterns slagg och fylla på med näring och energi som räcker hela vägen till sommaren.

Spring Detox – välkomna våren med en rening

Varför vårdetox?
Våren anses generellt som den optimala tiden att detoxa enligt TCM (traditionell kinesisk medicin). Det är de viktigaste avgiftningsorganen leverns och gallblåsans säsong. Precis som årstiderna har cykler har även kroppen cykler. Efter vår vinterdvala inomhus längtar vi efter att komma ut, träna lite mer och välja lättare mat med mer frukt och grönt på tallriken. Det är den perfekta tiden på året att växla upp lite och låt hälsan slå ut på nytt… precis som jorden förnyar sig själv.

Är detox bara en trend?
Nej, detox är ingen trend. Även om vi ser att juicebarer och detoxmenyer trendar, är begreppet fasta, avgiftning och detox långt ifrån nytt! ”Cleansing” har länge varit en etablerad hälso- och friskvårdspraxis runt om i världen.

 • På 400-talet f.Kr. rekommenderade Hippocrates “the Father of Medicine”, regelbunden fasta för att rensa och vila matsmältningssystemet.
 • På 1600-talet kallade den berömde läkaren Paracelsus fasta för “det bästa botemedlet, som  kroppens egen läkare”.
 • I Indien har yogier och Auyrvediska utövare alltid främjat hälsofördelarna med inre kropprening.
 • I Nordamerika satt indianerna i ”svetthyddor” för att detoxa kroppen, likt vår bastu.
 • Européer har gjort tarmreningar och badat bastu i århundraden.

Så varför bör vi detoxa?
Vi behöver vara snälla mot kroppen för att den ska prestera så bra som möjligt. En alltför belastad kropp kan inte hinna med sin dagliga, inprogrammerade avgiftning. Kroppen har en inbyggd och fantastisk förmåga att avgifta sig själv, men ibland kan det bli för mycket och man kan behöva hjälpa den på traven. Maten och vår omgivning är ju inte vad den var förr.

Den processade maten är full med kemikalier som kroppen inte vet vad den ska göra med. Kommer det för mycket för snabbt, kan kroppen gömma gifterna i våra fettceller så länge, tills den vet vad den ska göra med dem. Miljöförorening och vardaglig stress är två andra bovar som kan göra att kroppen tar stryk. I USA finns det över 80 000 kemikalier som för närvarande används och som inte betraktas som säkra. De används i hudvårdsprodukter och kosmetik och mycket av det exporteras till Europa.

Resultat av en detox?
Ökad energi, färre allergisymtom, minskad hormonell obalans, förbättrad matsmältning, renare bihålor, normaliserat blodtryck, färre humörsvängningar, skarpare mental förmåga, förbättrad sömn, friskare hud och mycket mer.

Här är 11 tips för att komma igång på en givande vårdetox:

1. Minska ner eller gör ett uppehåll med kött och mjölkprodukter för att ge kroppen en paus. Kött är syrabildande i kroppen och kan därför vara en belastning på njurarna och tarmarna (för lite vatten, inget fiber och kräver mycket energi för att smälta). Mejeriprodukter är slembildande och en del människor saknar tillräckligt med enzymer för att smälta dessa.

2. Skippa mat som innehåller ingredienser du inte förstår. Läs etiketter även på sådant som du tror är hälsosamt. De flesta skadliga konserveringsmedel, syntetiska smaker och andra konstgjorda ingredienser har långa, komplexa namn. Om du hittar ingredienser som du inte kan läsa eller uttala ska du inte köpa det och definitivt inte äta det. Välj färska livsmedel som kommer i naturens egen förpackning: frukt och grönsaker.

3. Junk food är just det, skräp. Säg hej då till friterad mat, sockerprodukter och till mat med de 3 ”p”-na: processad, preppad och packeterad. För mycket transfetter, socker och tillsatser.

4. Låt minst 70% av varje måltid vara grönsaker. Det är lättare än du tror. Njut av en färsk grönsaksjuice, en stor grön sallad eller en tallrik med ångade, ugnsrostade eller lättstekta grönsaker.

5. Förenkla dina måltider. Mindre och enklare måltider som äts oftare under hela dagen hjälper inte bara till att minska belastningen på matsmältningssystemet, de balanserar också blodsockernivån. Icke stabila blodsockernivåer är kopplade till viktökning och humörs- och energisvängningar.

6. Använd örter för att ge din kropp en skjuts. Nässla, kardborre, maskros, cascara sagrada, pepparmynta, kronärtskocka är alla beprövade detoxörter, uva ursi (mjölon) är en välkänd stödjande ört för njurarna, havtorn hjälper till att läka lungorna och linfrö eliminerar giftigt avfall i tarmarna.

7. Njut av ett varmt bad. Det är avslappnande i sig, men för att öka reningseffekterna kan man addera Epsom-salt eller bikarbonat. Båda alkaliserar vattnet för att neutralisera sura toxiner. Epsomsalt hjälper din kropp att absorbera magnesium – ett mineral som vi ofta har brist på. Magnesium neutraliserar sura toxiner och hjälper våra muskler att slappna av. Koppla gärna av i 20 minuter eller mer.

8. Drick mycket rent vatten dagligen för att spola ut toxiner. Tillsätt gärna lite färskpressad citron på morgonen och drick det antingen varmt eller rumstempererat. Citron hjälper att alkalisera kroppen och innehåller mer ämnen som boostar lever, njurar och tarmar.

9. Snack attack. Små mellanmål under dagen håller energi- och blodsockernivåerna i balans. Gör smarta val, typ en handfull råa, osaltade mandlar, mandelsmör på selleripinnar, nori rullar med avokado (vegetarisk sushi), en wrap på blad med grönsaker och groddar, en bärsmoothie med ris eller mandelmjölk.

10. Få ditt blod att pumpa. Träning förbättrar cirkulationen, vilket ger färskt, syrerikt blod till organ och vävnader och därigenom vitaliserar dem … och dig.

11. Hard core, men ändå enkelt, effektivt och smidigt: gör AlphaPlus egen detoxkur under 14 dagar. ”Detoxplus”-paketet innehåller allt du behöver:

 • Mighty Greens innehåller en blandning av näringsrika spannmålsgräs som korngräs, vetegräs, havregräs och råggräs samt de välkända algerna spirulina och chlorella. Produkten är komponerad för att ge ett rikligt tillskott av klorofyll samt polyfenoler och andra fytokemikalier. Innehåller även andra näringstäta ingredienser som bidrottningsgelé, sojalecitin, rödbeta, vindruvsskalextrakt och blåbärsblad.
 • UltraClear Plus pH är ett säkert och effektivt stöd för leverns avgiftningsfunktion. Innehållet är baserat på ris samt en särskild kombination av aminosyror, vitaminer och mineraler som stödjer leverns reningsfunktion.
 • Psyllimfröskal “städar rent” i tarmen och håller magen igång under kuren. Fröskalen består av mer än 80 % fiber som sväller i tarmen och ger en ökad mättnadskänsla.
 • Pau D’Arco är ett mycket uppskattat örtte från Sydamerika och kommer från innerbarken av två träd. Har använts i århundraden av indianstammar i framför allt Peru och Bolivia.
 • Denna produkt innehåller inga animaliska produkter

  Vegan

  Ny formula 2024

  UltraClear Plus pH Vaniljsmak 966 g

  967 kr NäringspulverAlpha Plus Ultra Clear Plus pH är ett näringspulver som bland annat innehåller vitaminer, mineraler, risprotein och utvalda aminosyror. UltraClear PluKöp
 • Denna produkt innehåller inga animaliska produkter

  Vegan

  Pau D´Arco té 300 g

  362 kr SuperfoodsAlpha Plus Pau D’arco te är gjord på torkad innerbark från Lapachoträdet. Lapacho är ett gammalt och livskraftigt trädslag från Sydamerika. Det har anKöp

*Kosttillskott är inte en ersättning för en varierad kost. Kosttillskott är inte ett läkemedel.