Du är nu vid innehållet

Sommardetox för att rensa ut gifter

Sommardetox för att rensa ut gifter

3 VECKORS DETOX

Undvik helt de vanligaste födoämnena som skapar reaktion: citrusfrukt, choklad, vissa nötter, jäst, kaffe, mejeriprodukter från ko, potatis, skaldjur, soja, spannmål av vete, råg och korn, tomater och ägg. Utöver dessa finns födoämnen som just du är känslig emot och naturligtvis ska även de uteslutas. Under detoxens första två veckor undviker du proteinrik mat som kött, fisk, ägg, baljväxter och mejeri (från ko, get och får).

Många kanske tror att det är svårt eller komplicerat att stödja den naturliga utsöndringen av de toxiner som kommer både inifrån via vår egen ämnesomsättning och utifrån från ovan nämnda källor.

När vi föds har vi redan fått i oss en mängd farliga ämnen via navelsträngen och förgiftningen fortsätter hela livet. Så ta för vana att regelbundet rena din kropp genom detox.

Människan exponeras dagligen för fler och giftigare ämnen än förr. Men vår kropp har en fantastisk förmåga att sekund för sekund, minut för minut och dag för dag fånga upp farliga ämnen i kroppen för att sedan göra sig av med dem i en egen detoxprocess.

På grund av genetiska skillnader har vi olika kapacitet att bearbeta och utsöndra toxinerna. Vissa har bättre förmåga, andra har sämre. Gemen-samt för oss alla är dock behovet av tillräckliga mängder antioxidanter, fytonäringsämnen, vitaminer, mineraler och aminosyror. De hjälper leverns avgiftningssystem att bryta ned och oskadliggöra kemikalier och tungmetaller så att de sedan kan utsöndras via urin och avföring. Vår näringsstatus är en viktig nyckel för att vi ska kunna bli av med farliga miljögifter. Våra mest betydelsefulla detoxorgan, som arbetar dygnet runt för att avlägsna miljögifter, är lungorna, huden, levern, lymfan, njurarna och tarmen. När du stödjer dessa med rätt typ av kost, näringstillskott, övningar och behandlingar så effektiviseras kroppens avgiftning.

VARFÖR DETOXA?

Varje år släpps mer än 2,7 miljarder kilo kemikalier ut i vår luft, våra vattendrag och på vår jord. Det finns dessutom redan hundratusentals ton tungmetaller lagrade i naturen, i vår närmiljö, på våra kontor och i våra kroppar. Varje familjemedlem bär på en cocktail av upp mot flera hundra olika ämnen som inte finns naturligt i miljön.

Alla människor bär på stora mängder sjukdomsalstrande kemikalier i sitt blod och i sina vävnader. I en studie på tio nyfödda barn i USA fann man i genomsnitt 200 kemikalier och föroreningar i navelsträngsblodet. 18 olika dioxiner hittades! Vid testerna av olika produkter fanns 261 olika kemikalier i kosmetika, hygienprodukter, som mjukgörare i plastfolie (ftalater), PVC-plast och i bekämpningsmedel. OBS! Dessa anges sällan på etiketten.

80 % av deodoranter, parfym och hårstylingsprodukter innehöll enligt tester år 2002 ftalater, en grupp ämnen som kan vara mycket giftiga och som bl.a. är förbjudna i leksaker. Dessutom finns en hel del ftalater i t.ex. plastfolie och plastburkar som används inom livsmedelsindustrin och i våra hushåll. Flera undersökningar har visat att de flesta av de livsmedel vi äter i dag innehåller toxiska tillsatser, färgämnen eller bekämpningsmedel.

Av 65 000 livsmedelsprover som analyserades av EU ́s Food and Vete-rinary Office 2014, innehöll 46 % av proverna rester av bekämpnings-medel. Värstingen var en paprika med 29 olika bekämpningsmedel. Av de prover där gifthalten har en omedelbart negativ effekt på hälsan kom 60 % från vindruvor.

KRONISKA BESVÄR

Dessa kemikalier är starkt kopplade till den allt mer ökande förekom-sten av hormonstörningar, infertilitet, cancer, diabetes och många andra sjukdomar. Minst 35 % av alla kemikalier vi får i oss har visat sig kunna skada hjärnan, speciellt när den är under utveckling. Man tror i dag att 25 % av alla vuxna har kroniska sjukdomar som är kopplade till tungmetallförgiftning. Tungmetaller samlas i kroppen och ger till att börja med symtom som huvudvärk, anemi, yrsel, förvirring, matsmältningsbesvär, håravfall, muskelsmärta, hudutslag, minnesförlust samt kognitiva besvär innan det utvecklas till mer kroniska tillstånd. Vi har läkemedelsrester i våra dricksvatten som negativt påverkar både fiskbeståndet och vår hälsa, speciellt när det gäller en normal hormonutveckling och funktion. Fisken som de flesta av oss äter innehåller ofta kvicksilver och toxiska kemikalier. Kemikalier från datorer, textiler, smink och elektronik är van-liga hos den yngsta generationen. Många experter påstår att de som föddes på 2000-talet kommer drabbas av fler kroniska sjukdomar tidigare i livet och att de dessutom kommer leva kortare tid än sina föräldrar.

En detox gör du i första hand för att må bättre och bli av med gifter som kan orsaka sjukdomar, nu eller i framtiden. Erfarenheter från gamla tiders beprövade avgiftningskurer och modern forskning visar att det är värdefullt att regelbundet rensa kroppen från gifter och slaggprodukter. Miljoner analyser på urin, hår, saliv, blod och avföring visar att våra avgiftningsorgan påverkas positivt när vi detoxar på rätt sätt och intar rätt typ av näring. Effekten blir att kroppen lättare kan sköta sin naturliga avgiftning. När vi frigör mer kemikalier och tungmetaller än vi samlar på oss, förebygger vi många symtom och besvär. Vi har alla behov av att detoxa. Kortsiktigt för att avlasta kroppssystem som är överbelastade och för att förnya våra detoxfunktioner. Långsiktigt för att se till att vi utsöndrar fler gifter än vi samlar på oss.

Genom att arbeta för en renare miljö och vardag stöttar vi kroppen i dess kamp för att utsöndra lagrade kemikalier. Det leder till bättre hälsa och minskad risk för kroniska sjukdomar.

DESSA FÖDOÄMNEN ORSAKAR SÄLLAN REAKTIONER

Alla är vi olika, vi reagerar på olika saker. Rekommendationerna här är generella, så var uppmärksam. Det kan ändå hända att du reagerar på något av dessa livsmedel: avokado, blomkål, bovete, broccoli, dadlar, gurka, haricots verts, hirs, jams, jordärts-kocka, kalkon, pressad olja, lamm, majs, palsternacka, papaya, persika, päron, ris, sallad, tranbär och vattenmelon.

Kom ihåg! Programmet är bara tips och råd – inget är hugget i sten. Du kan komponera ihop din egen detoxkost bara du följer övergripande riktlinjer. Då får du bäst effekt.

Psylliumfröskal är en viktig ingrediens eftersom de hjälper till att binda och föra ut skräp. Men de kan skapa lite förstoppning till en början. Se till att dricka ordentligt med vatten och öka dosen från 1 tsk till ca 1 msk efter några dagar. Du kan gärna ta fröskalen separat från näringsdrycken när det är möjligt. Ta då psylliumfröskal och näringsdryck med ca 30–60 minuters mellanrum.

Viss frukt, vissa bär och många grönsaker är basbildande. Ett bra sätt att få i sig mycket av dem är att göra juice på dem.

DRYCK SOM FÖRSTÄRKER EFFEKTEN

Citronvatten, äppelcidervinäger (1 msk i 1 glas vatten), tranbärsjuice, granatäpple-juice, någon smoothie, grönsaksjuice med selleri, morot/rödbeta, gurka/spenat/grönkål eller en greensdryck (Mighty Greens).

KAN JAG TRÄNA?

Att röra på kroppen och utsätta muskler och skelett för påfrestning är hälsosamt. Vi är skapta för det och behöver en daglig dos träning. Det är nödvändig för att mängder av processer i vår kropp ska fungera optimalt. Allt handlar dock om balans, att anpassa din livsstil med livssituationen och hälsotillståndet. Så, kom ihåg att inte stressa kroppen med intensivträning i början om du inte är väldigt vältränad. Starta mjukt och lugnt och bygg upp träningen successivt under veckorna. Du har inte så mycket energireserver i början.
Några avslutande tips.
– Ett ”långbastubad” i 60–70 grader, eller ett hett bad i badkar med epsomsalt och i båda fallen borstning av huden, hjälper kroppen att utsöndra slagg via svetten och ger ökad blodcirkulation till huden.
– Vill du löpa hela linan ut så kan du också ta en kur med parasitrensande örter under 6–8 veckor.

Lycka till med ditt detoxprogram och hoppas du känner dig välmående.

Peter Wilhelmsson Sanna Törsleff-Berglund

Lämna en kommentar på Sommardetox för att rensa ut gifter

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.