Du är nu vid innehållet

Solkydda din hud inifrån!

Soldyrkare, se hit! Förutom en kvalitativ och bra solkräm, visste du att du kan bygga solskydd inifrån? Och du behöver inte gå längre än till köket för att hitta ingredienser som kan skydda din hud.

Solkydda din hud inifrån!

Frossa i frukt och grönt och låt antioxidanterna bli dina nya vapendragare. Det är i synnerhet karotenoider och polyfenoler, som ackumuleras i huden och absorberar solstrålar av olika våglängd. Men huvudsakligen drar huden nytta av dessa ämnen tack vare halten av antioxidanter och dess aktivitet i kroppen.

Antioxidanterna i vår hud förbrukas under hela dagen, så det är viktigt att ständigt fylla på försörjningen genom kosten. Förutom att ge antioxidantskydd, bjuder frukt och grönsaker även på fibrer som matar bakterierna i magen, vilket gör hudens barriär mindre benägen att irritera och det är mindre troligt att förlora fukt.

Gå loss lite extra i frukt- och växtriket i sommar – och sola smart!

Tomater

Tomater är en utmärkt källa till lykopen, ett antioxidantpigment tillhörande karotenoiderna, som kan spela en roll för att skydda mot solbränna. I en studie var solskadad hud betydligt lägre bland de som konsumerade en liten mängd tomatpasta dagligen i 10 veckor. Om man konsumerar ungefär tre msk tomatpasta varje dag i 10 veckor, så kan man mot slutet av perioden se att huden inte uppvisar samma nivå av solskada. Medan färska tomater är fördelaktiga absorberas lykopen faktiskt bättre när tomater tillagas, särskilt med olivolja. Andra lykopenrika livsmedel inkluderar rosa grapefrukt och vattenmelon.

Sötpotatis och spenat

Sötpotatis och spenat är rika på betakaroten, en annan karotenoid som hjälper till att minska rodnad i huden när den utsätts för UV-ljus. Spenat är också laddad med lutein, ytterligare en hudskyddande karotenoid. Andra karotenoidrika livsmedel inkluderar morötter, mango, aprikoser, cantaloupemelon och grönkål.

Bär, druvor och granatäpple

Följande frukter erbjuder solskyddande polyfenoler: hallon, jordgubbar och granatäpple ger ellaginsyra, medan röda druvor är rika på resveratrol.

Apelsiner, grapefrukt och kiwi

Apelsiner, grapefrukt och kiwi är laddade med C-vitamin, vilket skyddar mot skador av fria radikaler från solen som kan orsaka åldrande av huden. I en studie var ett högre intag av C-vitamin associerat med färre rynkor och minskad torrhet. Broccoli är också en källa till C-vitamin liksom den solskyddande föreningen sulforafan.

Fet fisk

En diet rik på omega-3 från fiskolja kan bidra till att solbrännan är mindre allvarlig och till att förhindra utveckling av hudcancer, enligt forskning. Lax, sardiner, sill och öring är alla utmärkta källor till omega-3. Deras anti-inflammatoriska egenskaper gör det viktigt att inkludera mycket omega-3 fettsyror i din kost.

Linfrön och valnötter

Dessa växtbaserade omega-3-fetter är också viktiga för hudens hälsa. De förhindrar fuktförlust från celler, vilket håller huden smidig, och de är en källa till hudskyddande antioxidanten E-vitamin.

Drick ditt solskydd

Förutom mindre kostförändringar så kan du sippa dig till ett skydd från solen. Att dricka kaffe kan bidra till att minska risken för malignt melanom och i en studie var fyra koppar kaffe associerat med en 20% minskad risk för sjukdomen. Grönt te innehåller välgörande polyfenoler som kallas katekiner, vilka kan bidra till att skydda huden mot solskador och hudcancer, enligt preliminär forskning.

Knapra ditt solskydd

För att boosta huden ytterligare kan det vara värdefullt att inta koncentrerade former av antioxidanter, exempelvis betakaroten, resveratrol, C-vitamin, E-vitamin.

Lämna en kommentar på Solkydda din hud inifrån!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *