Du är nu vid innehållet

Skydda hjärnan från amalgam med rätt mineraler

Skydda hjärnan från amalgam med rätt mineraler

Många hälsoproblem och diagnoser, inklusive många som drabbar hjärnan, har kopplats till fyllningar med amalgam. Här får du veta hur du kan ta reda på om det är ett problem för dig samt hur du kan skydda dig.

Vår hjärna är universums mest komplicerade skapelse. Den är också känslig och vi behöver ta hand om den på rätt sätt. Tyvärr är amalgam särskilt skadligt för hjärnan och kan ge symtom som (1,2,3):

 • Trötthet
 • Minnesförlust
 • Depression
 • Skakningar
 • Beteendestörningar
 • Svaghet
 • Sömnproblem
 • Och många fler!

Forskning har också kunnat göra kopplingar mellan amalgam och Multipel Skleros (MS). Forskarna tror att en del av oss har svårare att göra sig av med kvicksilver på grund av ärftliga faktorer. De får då en högre risk att drabbas av sjukdomen (4). Det finns även studier som visar att amalgam ökar risken för både Parkinsons och Alzheimers sjukdom (5, 6).

Kvicksilver ligger bakom amalgamets påverkan på vår hälsa

Det är kvicksilvret som är boven i dramat när det kommer till vad amalgam kan orsaka. Amaglamfyllningar består till stor del av kvicksilver och släpper hela tiden ut tungmetallen som en ånga du andas in och den kommer därmed in i kroppen (5). Kvicksilvret fördelas till kroppens vävnader, inklusive hjärnan när det passerar blod-hjärnbarriären. Väl inne i hjärnan lagras det där eftersom vår hjärna till största delen består av fett och kvicksilver är fettlösligt (6).

Som tur är får fyllningar med amalgam numera endast ske på dispens i Sverige och är helt förbjudna för barn och ungdomar sedan 2009. Rekommendationerna att helt avstå amalgam har funnits i över 20 år. Sedan 2018 är det också förbjudet inom EU-området att laga tänder med amalgam hos barn, gravida och ammande. Det sker alltså många steg i rätt riktning men tyvärr är vi många som fortfarande har dessa fyllningar kvar.

Ta reda på om amalgam är ett problem för dig

Om du har amalgamfyllningar, eller äter mycket fisk som också kan innehålla kvicksilver, undrar du säkert hur det står till i din kropp. Genom en hårmineralanalys, som är ett hälsotest för att mäta mineralers och tungmetallers balans i kroppen, kan du ta reda på dina nivåer av kvicksilver. Du mäter då inte bara det skadliga kvicksilvrets nivå utan får också veta om du har tillräckligt av skyddande mineraler. Rätt mineraler kan skydda mot kvicksilvrets skadliga verkan genom att binda till det och neutralisera det samt hjälpa det ut ur kroppen (4). Detta kallas kelatering. Mineralerna som skyddar (7):

 • Selen
 • Zink
 • Järn
 • Svavel
 • Magnesium

Hårmineralanalys visar dig om du behöver öka på dina nivåer av någon av dessa för att minska kvicksilvrets effekter. Du får ett personligt utformat livsstils- och kosttillskottsprogram. Läs mer om möjligheterna på Hårmineralanalysen.se. Eftersom kvicksilver kan ligga lagrat i fettet är det inte säkert att en första hårmineralanalys visar hur stort problemet egentligen är. Misstänker du att kvicksilver är ett problem för dig, prata med en kunnig hårmineralanalysterapeut (dessa hittar du via länken ovan) och lägg upp en plan för detox. Det kan vara så att det är den andra eller tredje analysen som visar att kvicksilvret börjat röra sig ut ur kroppen.

Generna gör oss känsliga för kvicksilver

Att göra ett DNA-test kan visa om du amalgam potentiellt är ett större problem för just dig. Många av oss har lägre produktion av enzymer eller andra faktorer som hjälper till att minska negativa effekter av kvicksilver. Ett exempel är enzymet Glutathione S-transferas M1, det innehåller glutation som är kroppens viktigaste egna antioxidant. Vissa har lägre nivåer av enzymet och detta har visat sig öka risker för problem efter kvicksilverexponering. Ett annat exempel är Brain Derived Neurotrophic Factor (BDNF), en tillväxtfaktor för hjärnan som kan hjälpa oss att hålla hjärnan frisk samt skapa nya nervceller. Hos vissa av oss finns lägre nivåer av BDNF och det har kopplats till negativa effekter av kvicksilver (1). Se till att DNA-testet du väljer verkligen analyserar dessa gener (och övriga som spelar roll för påverkan av kvicksilver), många tester är ett urval av gener. Vill du läsa en forskningsrapport som summerar vilka gener som har betydelse, klicka här.

Sanera amalgam på rätt sätt

Kunskapen om hur vi sanerar amalgam på rätt sätt växer hela tiden. Nu vet vi hur viktigt det är att förbereda kroppen, bland annat genom tillskott av rätt vitaminer och mineraler, när det är dags att plocka ut fyllningarna. Se till att ta hjälp av en kunnig tandläkare som kan guida dig rätt. Att äta kosttillskott behöver inte vara att gissa. Genom en hårmineralanalys kan du få veta vilka mineraler just du behöver balansera för att skydda dig vid en amalgamsanering.

Vill du ha inspiration till vad som kan göras för att ytterligare förbereda dig är här Dr Mark Hymans protokoll som han rekommenderar sina patienter:

 1. Optimera funktionen i mag-tarmkanalen. Bygg en bra tarmflora, minska på mat som kan trigga födoämnesreaktioner.
 2. Optimera din näringsstatus. Fyll på med nyttiga fetter, aminsosyror som hjälper leverns avgiftning, mineraler som zink och selen.
 3. Förbättra leverns avgiftning. Rätt b-vitaminer som folat, B6 och B12. Svavel är viktigt när levern ska föra ut kvicksilver och finns i korsblommiga växter som kål, broccoli och blomkål samt lökväxter.
 4. Basta regelbundet. Svett är en viktig väg att föra ut tungmetaller. Duscha direkt efteråt för att inte gifterna ska absorberas i huden igen.
 5. Optimera alla elimineringsvägar. Urin, avföring och svett är alla viktiga för att bli av med gifter. Avföringen kan du hjälpa på traven med fibrer som psylliumfrö samt vätska. Mighty Detox mobiliserar kvicksilver och andra gifter med hjälp av spirulina och koriander men innehåller även klorella som hjälper tarmarna på traven.

Är du kliniker och vill lära dig att hjälpa dina klienter att skydda sin hjärna?

Du är välkommen på årets viktigaste utbildning om hjärnhälsa, Rädda Din Hjärna Nu. Idag sker en kraftfull ökning av kognitiv ohälsa, demens och alzheimer i vårt land och övriga västvärlden. Men det behöver inte vara så, du och jag kan själva påverka vår hjärnhälsa till det positiva. Peter Wilhelmsson, Sanna Törsleff Berglund, neuroforskarna Hayde Bolouri och Birgitta Brunes ingår i ett team experter som bjuder in dig till utbildningen “Rädda Din Hjärna Nu”. Läs mer och anmäl dig HÄR.

Vill du lära dig att göra hårmineralanalyser kan du läsa mer om steg 1 hårmineralanalyser som kommer att gå av stapeln den 9-10 maj i Stockholm. Läs mer och anmäl dig HÄR.

Tack till Ulrika Sunnerheim-Dahlman på Odenplans Naturhälsa för expertråd och faktagranskning.

Referenser

 1. Andreoli, V., & Sprovieri, F. (2017). Genetic Aspects of Susceptibility to Mercury Toxicity: An Overview. International journal of environmental research and public health, 14(1), 93. doi:10.3390/ijerph14010093
 2. Toxicity of mercury. Langford N, Ferner R. J Hum Hypertens. 1999 Oct;13(10):651-6
 3. Mercury exposure and health impacts in dental personnel. Aaseth J, Hilt B, Bjørklund G. Environ Res. 2018 Jul;164:65-69
 4. Personalization of multiple sclerosis treatments: using the chelation therapy approach. Zanella SG, Roberti di Sarsina P. Explore (NY). 2013 Jul-Aug;9(4):244-8.
 5. Hsu, Y. C., Chang, C. W., Lee, H. L., Chuang, C. C., Chiu, H. C., Li, W. Y., Horng, J. T., … Fu, E. (2016). Association between History of Dental Amalgam Fillings and Risk of Parkinson’s Disease: A Population-Based Retrospective Cohort Study in Taiwan. PloS one, 11(12), e0166552. doi:10.1371/journal.pone.0166552
 6. Association between dental amalgam fillings and Alzheimer’s disease: a population-based cross-sectional study in Taiwan. Sun YH, Nfor ON, Huang JY, Liaw YP. Alzheimers Res Ther. 2015 Nov 12;7(1):65
 7. Human brain mercury levels related to exposure to amalgam fillings. Ertaş E, Aksoy A, Turla A, Karaarslan ES, Karaarslan B, Aydın A, Eken A. Hum Exp Toxicol. 2014 Aug;33(8):873-7.
 8. Toxicity of mercury. Langford N, Ferner R. J Hum Hypertens. 1999 Oct;13(10):651-6.
 9. Spårämnen och andra livsnödvändiga ämnen – Klinisk tillämpning av hårmineralanalys
Lämna en kommentar på Skydda hjärnan från amalgam med rätt mineraler

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *