Du är nu vid innehållet

Så optimerar du din hälsa

Om du är intresserad av hälsa och kosttillskott har du säkert sett vilket stort utbud det finns på marknaden av olika kosttillskott, och kanske även ställt dig frågor som: Vad kan jag behöva, vilka brister kan jag ha, har jag tillräckligt med kalcium, magnesium, zink, selen o.s.v. och hur kan jag få bättre få kontroll över mitt intag av tillskott så att det blir rätt för just mig?

Så optimerar du din hälsa

En hårmineralanalys kan vara ett bra test ta för att få koll på sin hälsa. Då hår är en växande vävnad så kapslas de mineraler som cirkulerar i kroppsvätskorna proportionerligt in i hårstrånas proteinhöljen. Håret växer ca 1 cm i månaden och tar man 2-3 cm nyutväxt hår så visar provsvaret den genomsnittliga mängden mineraler, spårelement och även ev. förekomst av giftiga metaller över en 2-3 månaders period, vilket ger en fin bild av vilka obalanser som finns där och är en bra grund för att din läkare eller terapeut ska kunna hjälpa dig med att designa ett skräddarsytt näringsprogram.

Rapporterna från labbet är mycket omfattande, oftast 9-13 sidor med information på svenska om de obalanser som upptäckts, vad som kan tänkas ha orsakat dem och hur man kan äta för att förbättra mineralstatusen och därmed även kroppens funktioner.

hårmineralanalysen är mycket mer än bara ett ”tråkigt” lab-test. Man kan se den som en kurs i den personliga hälsan/ämnesomsättningen och som ett sätt att närmare lära känna sin kropp och många av dess funktioner, i relation till de olika mineralnivåerna.

En näringsterapi baserad på hårmineralanalys är inte tänkt som en ersättning får dålig mat, utan fungerar bäst om man samtidigt äter en näringsrik och antiinflammatorisk kost.  Man får i provsvaret många råd kring olika livsmedel, både sådana att äta mer av och vilka man bör undvika för en tid framöver.

Jobbar man tålmodigt med kosten och den skräddarsydda mineralterapin så kan man sakta men säkert hjälpa många av kroppens olika fysiologiska processer att fungera effektivare och därmed bidra till ett ökat välbefinnande och förbättrad hälsa, såväl fysiskt som mentalt/emotionellt.

*Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost utan ska användas som ett komplement.