Du är nu vid innehållet

Recept med Rödbetsjuicepulver

Vi delar lättlagade och nyttiga recept med vårt ekologiska Rödbetsjuicepulver. Rödbetor har enligt forskning påvisats ha mängder av hälsofördelar som t.ex. bättre cirkulation, lägre blodtryck och ämnesomsättning. Det är inte heller någon slump att många idrottare dricker rödbetsjuice när de vill prestera på topp, den höga nitrathalten är nämligen inte bara bra för blodtrycket. Med en ökad syretillförsel blir även musklerna mer uthålliga och du kan prestera både bättre och längre.

Recept med Rödbetsjuicepulver

Vi älskar rödbetor i alla former – råhyvlade, kokta och torkade! Rödbeta är inte bara gott utan den röda rotfrukten är fullproppad med ämnen som är bra för kroppen, bland annat nitrat.

Vi har tagit fram ett ekologiskt Rödbetsjuicepulver för de tillfällen då det ska vara extra enkelt. Ett rödbetsjuicepulver håller länge i kökshyllan och kan användas i exempelvis juice, smoothies, bakverk och röror – utan att få varken röda fingrar eller röda skärbrädor.

Vårt rödbetsjuicepulver är gjort på ekologiska rödbetor som torkats och pressats till pulver. Pulvret blir mer koncentrerat än den färska rödbetan vilket gör att innehållet av näringsämnen blir högre per gram. Rödbetsjuicepulvret är också drygt, det räcker oftast med en matsked i olika recept.

Rödbetshummus

Du behöver:

  • 250 g kokta, avrunna kikärter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 citron (saften)
  • 4 msk olivolja
  • 2-3 msk Rödbetsjuicepulver
  • 1 msk tahini
  • 1 tsk spiskummi
  • Salt och peppar

Så här gör du:

  1. Mixa alla ingredienser i en matberedare.
  2. Skeda upp blandningen i en skål, ringla ev. över mer olivolja.
  3. Garnera med dill eller koriander.

 

Chai-latte med rödbetspulver

Du behöver:

  • 2 dl havredryck (skumbar)
  • 1 msk Rödbetsjuicepulver
  • 0,5 krm vaniljpulver
  • 0,5 krm kardemumma
  • Ev. honung för sötning

Så här gör du:

  1. ​​Värm mjölken i en kastrull, vispa sedan ned övriga ingredienser tills drycken är jämn och skummad.
  2. Servera direkt.
  3. Den går även fint att göra kall, gärna med ett par isbitar.

 

Rödbetsbollar med kokos

Du behöver:

  • 1,25 dl riven kokos
  • 1,25 dl groddat och torrt bovete
  • En medelstor rödbeta (skalad, hackad)
  • 1 msk Rödbetsjuicepulver
  • 2,5 dl dadlar (blötlagda)
  • En halv vaniljstång

Så här gör du:

  1. Lägg kokos och bovete i en matberedare och mixa till ett fint mjöl.
  2. Tillsätt rödbeta, dadlar, rödbetsjuicepulver, vanilj och mixa till allt är blandat.
  3. Blöt händerna och rulla degen till bollar.
  4. Rulla i riven kokos (gärna blandat med rödbetspulver). Lägg dem på ett bakplåtspapper.
  5. Låt dem gärna stå i kylen över natten. Förvara i en lufttät behållare i kylskåpet.
  6. Ät och njut!

 

Rödbetsburgare

Du behöver:

  • 800 g formbar vegofärs
  • 1 stor gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk bbq-sås
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 msk paprikapulver
  • 1-2 msk Rödbetsjuicepulver
  • 2 msk soja
  • 1 msk grönsaksfond
  • 1 msk rapsolja
  • 0,5 dl finhackad persilja
  • Salt och peppar

Så här gör du:

  1. Tina vegofärsen tills den är mjuk.
  2. Finhacka löken och pressa vitlöken.
  3. Blanda alla ingredienser, smaka av med salt och peppar och forma till biffar – knappt 1 dm stora och 1 cm tjocka. Stek på rätt hög värme i ca 4 minuter per sida, tills de är jämnt tillagade inuti.
  4. Servera med hamburgerbröd, dressing, guacamole, grönsaker etc.

Rödbetssmoothie

Du behöver:

  • 1 banan
  • 2 dl havremjölk
  • 200g tärnad mango
  • 200g frysta hallon
  • 2 matskedar Rödbetsjuicepulver

Så här gör du:

  1. Mixa alla ingredienser i en blender eller matberedare. Häll upp i glas och njut!