Du är nu vid innehållet

Podcast Hälsosnack: Peter Wilhelmsson om D-Vitamin och mat som medicin

Podcast Hälsosnack med Lotta & Victoria i samtal med Peter Wilhelmsson

Podcast Hälsosnack: Peter Wilhelmsson om D-Vitamin och mat som medicin

Vi hoppas att ni redan plockat fram D-vitaminet ur skåpen för att fylla på kroppens lager. Vill du lära dig mer rekommenderar vi ett tidigare avsnitt av Hälsosnack där de gräver lite djupare i varför D-vitamin är viktigt för oss.

Till hjälp har de Peter Wilhelmsson från Alpha Plus, som är superkunning inom närings- och funktionsmedicin, och författare till flera böcker. Peter reder bland annat ut hur mycket vi egentligen behöver för att optimera vår hälsa, hur man kan mäta sina D-vitaminnivåer och vad man ska tänka på när man väljer D-vitamintillskott.

Lyssna på avsnittet HÄR. 

Vårt senaste tillskott i d-vitaminfamiljen är en flytande, helt vegansk, vitamin d3. D-vitaminet är utvunnet ur växtlax och blir därför helt vegetabiliskt.

D-vitamin har starkt samband med god kondition

Ett av de senaste rönen om D-vitamin visar på vilket otroligt starkt samband det finns mellan träningsresultat och D-vitaminstatus. En studie med 2 000 personer mellan 20 och 49 år visade att den fjärdedel som har högst d-vitaminstatus också har bäst kondition. Närmare tre gånger så bra! Resultatet var så imponerade att forskarna nu vill gå vidare och undersöka om tillskott att d-vitamin kan öka konditionen.

Alpha Plus Försvar sugtablett med d-vitamin och smak av lakrits, citron och mentol passar utmärkt att ta då det börjar kännas i halsen.

D-vitamin kan förebygga förkylning och influensa 

Studier med 11 000 deltagare i flera länder har visat att vitaminet kan förebygga luftvägsinfektioner som förkylning och influensa. Forskarna kunde se en tydlig positiv effekt av tillskott för de med lägst d-vitaminnivåer och förespråkar ett intag på daglig eller veckobasis.

D-vitamin är avgörande för benhälsa men det fungerar inte utan sina hjälpvitaminer och kofaktorer. En sådan är K2-vitamin som ser till att kalciumet vi får i oss lagras in i skelettet.

Högre doser av d-vitamin stärker barns skelett

I en studie med för tidigt födda barn visade det sig att de som fick högre dos av d-vitamin också fick starkast skelett. Normalt rekommenderas 400 IE per dag till dessa barn men en fördubbling av dosen gav alltså bättre resultat.

Forskarna påpekar att trots tidigare råd om behandling för dessa barn så är det många för tidigt födda som får sköra ben. De hoppas nu att läkare ska överväga att öka dosen av d-vitamin för att förhindra fler fall.

Referenser:

https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2047487318807279

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/02/170216110002.htm 

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/10/171013091814.htm 

Lämna en kommentar på Podcast Hälsosnack: Peter Wilhelmsson om D-Vitamin och mat som medicin

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *