Du är nu vid innehållet

Podcast 4Health: Hormonella obalanser! Symtom, orsaker och behandling

Podcast 4Health: Hormonella obalanser! Symtom, orsaker och behandling

Missa inte denna djupdykning i hormonobalanser, vad de beror på och hur du testar! I avsnitt 159 av podden 4Health med Anna Sparre får du hormonella orsaker till sömnproblem och trötthet, brist på sexlust, infertilitet, symtom vid menopaus, viktproblem – och mycket mer.

Dr. Carrie Jones är naturläkare och expert på kvinnohälsa och hormoner från USA. Hon förklarar kortisol, östrogen, progesteron och testosteron på ett enkelt och överskådligt sätt. Här finns mängder av praktiska tips på vad du kan göra om du misstänker, eller redan vet, att dina hormoner inte är i balans.

Livsstilen grundsten för hormonhälsa

Vår västerländska livsstil ligger många gånger bakom de obalanser som uppstår i våra hormonsystem. Det här är någonting väldigt postivit eftersom det innebär att det finns massor av åtgärder att vidta för den som vill komma tillrätta med problemen. Näring, sömn och stress är livsstilsfaktorer som Dr. Jones många gånger återkommer till. Hon tipsar om hur du kan göra för att sova bättre, stressa ner, vilka livsmedel som är mest kända för att ställa till det och vilka näringsämnen du ska fylla på med för att dina hormoner ska vara balanserade.

DUTCH-test kan hitta obalanser
Testet som Dr. Jones främst pratar om i podden kallas DUTCH-test. Det står för Dried Urine Comprehensive Hormone Test och visar följande:

  • Binjurehormoner
  • Fritt kortisol under 24 h
  • Kortisolnedbrytning
  • Könshormoner
  • Könshormoner nedbrytning.Testet är ett urintest som du gör hemma. Här får du inte bara se dina hormonnivåer utan också hur de bryts ner. Det är viktigt eftersom vissa nedbrytningsprodukter är mer cancerframkallande än andra. Genom att få veta dina nivåer kan du med hjälp av bland annat kost, näring och stresshantering få din kropp att dels bryta ner hormoner annorlunda men också att göra sig av med dem.

    Utbildning hormoner och hormontester

    Vill du som kliniker dyka ännu djupare? Gå Dr. Jones utbildning i Sverige den 14-15 oktober 2017. Läs mer om utbildningen här.

Lämna en kommentar på Podcast 4Health: Hormonella obalanser! Symtom, orsaker och behandling

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.