Du är nu vid innehållet

Peter Wilhelmsson bakom Alpha Plus: “Vi får många hälsoråd men agerar sällan på dem”

Vegankost och superfoods, passion och tro, 10 timmars träning/vecka, kärleksfulla relationer, hjärngympa och en viktig livsuppgift håller Peter Wilhelmsson vid supergott liv. Här delar han med sig av sina hälsosamma vanor.

Peter Wilhelmsson bakom Alpha Plus: “Vi får många hälsoråd men agerar sällan på dem”

“Vad är hälsa för dig?”
– I en enda mening? För mig är hälsa kärlek och passion men också en frisk kropp, själ och ande.

“Hur ser din matfilosofi ut?”
– Jag värdesätter rena råvaror och tycker om att laga mat. 90% av maten jag äter är vad andra skulle säga är väldigt, väldigt nyttigt. Jag äter ungefär 90-95% veganskt men också lite fisk och ibland lite yoghurt och smör. Av det är kanske 70% råkost/rawfood. En jättestor sallad till lunch är mitt huvudmål. Fettet får jag huvudsakligen från valnötter, paranötter och avokado som jag äter varje dag och från kokosmjölk och kokosolja. Fiskolja tar jag som kosttillskott. Det blir mycket bär och en del frukt. I snitt äter jag nog 4 portioner frukt och 8 portioner grönsaker. Och så en del koncentrerad näring som superfoods på det.

“Hur viktig är maten för ditt välbefinnande?”
– Jag var ju väldigt sjuk som tonåring, men blev helt frisk av vegankost. Jag är uppvuxen i USA och led av astma och allergi. Åt vanlig amerikansk mat. Hela min hälsa vände när jag började äta veganskt och ta örtmediciner. Jag blev helt frisk och återställd och sen dess jag inte tittat tillbaka på ”vanlig mat”. Min kropp har blivit mer känslig och finjusterad, så idag känner jag av om jag fuskar för mycket. Jag kan skippa två dagar motion eller några måltider, men känner direkt att jag inte ger min kropp vad den vill ha och jag vill inte ge avkall på min livskvalitet.

“Hur tar du hand om dig själv på bästa sätt (motion, mat, massage, self care, positive thinking etc?”
– Jag njuter av kärleksfulla relationer med min fru, min dotter och Gud – och tar väldigt mycket kosttillskott. Jag ber och mediterar varje morgon och avsätter tid för att läsa saker som lyfter upp mig, såsom självhjälpsböcker, inspirerande böcker och poesi. Jag har min tysta morgonstund då jag samlar mig för dagen.

– Sedan tränar jag mellan 6-8 timmar i veckan på vintern och i snitt 8-14 timmar i veckan på sommarhalvåret. Förr var det långdistanslöpning men nu är det mer varierat som cykling, gym, simning, styrkepass och yoga. Styrketräning, intervallträning och konditionsträning.

“Frukost i morse?”
– Hotellfrukost i morse… det blev yoghurt med blåbär, 1 äpple, 1 kopp kaffe och 3 koppar te.

“Vilka kosttillskott tar du?”
– Principen är att jag gör tester för att se vad jag behöver och för att hålla mig i balans. Jag har gjort ett gentest, vilket man gör en gång i livet. Från det testet får jag en väldigt bra grund att stå på när det gäller vad just min kropp behöver och inte behöver. Jag gör även årliga kontroller t ex hårmineralanalyser, blodanalyser och organiska syretester. D-vitamin försöker jag hålla koll på och den är viktig för mig. Jag tar saltsyra och enzymer. För antiåldrande tar jag antioxidanterna resveratrol och Q10, B-komplex, en multivitamin, Mighty Brain för hjärnan och några anti-stress-adaptogener. Jag får nog i mig 16-20 kapslar om dagen.

I mina smoothies skopar jag i Alpha Plus UltraInflamX. Jag skippa ibland frukosten eller tar en smoothie med superfoodspulver, för jag är inte särskilt blodsockerkänslig. Men jag har full respekt för de som måste äta 5-6 gånger om dagen för att hålla blodsockerbalansen i schack. Jag håller också bättre vikten med lite färre mål nu när man är lite äldre och har lägre förbränning.

“Din bästa quick fix för att komma i form?”
– Det finns inga quick fixes… men man kan komma till mig och få en long fix, haha. En quick fix kanske sätter dig på spåret men det håller dig sällan kvar på spåret. Därför är en long fix så mycket bättre! Det gäller ditt liv resten av livet.

“Några guilty pleasures?”
– Jag gillar öl och vin och dricker kanske ett glas rött 3-4 gånger i veckan. Min treat kan vara en Guiness öl med gluten, då jag har en lätt problematik med gluten.  Om jag äter om bröd kan jag bli stel i nacken och lite groggy. Kan fuska med gluten en gång i veckan om jag vill. Sötsaker? Det lockar mig inte med semlor, sockerbakelser, är ingen sockerkille. Ingen salt kille heller för chips och pommes frites lockar föga. Men mörk choklad äter jag gärna, men det är en sann njutning och ingår i min kost;).

“Varifrån får du din energi (på alla plan)?”
– Gudsenergin och mig själv. Tacksamhet. Om man skriver 3 saker man är tacksam över varje morgon kommer det att förändra ditt liv. Det skrivna ordet har mycket mer kraft än vi tror.

“Vem/vilka inspirerar dig?”
– Hälsomentorer och inspirationskällor redan från 60-talet som Jeffrey Bland och Bernard Jensen (örtmedicinare) har inspirerat mig genom åren. Jag har länge varit förälskad i örtmedicin och gått många kurser och läst ett otal böcker. I min örtaträdgård hemma har jag 70 örter, men en gång hade jag 140 olika örter i min medicinörtträdgård, på den tiden då jag hade mitt egna hälsohem. Många har en bil i sitt garage. Jag har 600 hälsoböcker. Gym och bibliotek i garaget är min melodi.

– Jag gillar och respekterar och några svenska hälsopionjärer som Stig Bengmark och Sanna Ehdin. Jag är glad att de sprider hälsans budskap. Men jag lär mig mest av olika internationella experter som djupdyker i fakta och forskning och kanske nördar in sig på en sak, typ tarmfloran. Jag är också tacksam för att det finns många hälsotidningar och hälsoinspiratörer. Samtidigt är det lite frustrerande när man tänker på hur mycket hälsokokböcker det finns och hur lite hälsosamma måltider vi lagar, trots att vi har hyllorna fulla av kokböcker. Man behöver bara kika ner i varukorgarna i mataffären, så ser man hur mycket skräp som får följa med hem. Då förstår man hur vekligheten är.

“Och hur vill du inspirera andra?”
– Förutom böcker vill jag fortsättningsvis sprida inspiration genom podcasts, artiklar, bloggar, video, på alla sätt som går. Min viktigaste mission är att inspirera men också att aktivera folk på det de redan vet. Därför att det så bra med hälsotester för det är så svart på vitt. Vi får så många hälsoråd men agerar sällan på dem. Vi behöver oftast ett wake-up-call för att ta tag i vår hälsa. Det är det som är den svåra konsten… balansen mellan morot och piska. Ibland räcker inte moroten till.

Se filmer med Peter där han berättar om vanliga besvär och ger tips >>

*Kosttillskott är inte en ersättning för en varierad kost. Kosttillskott är inte ett läkemedel.