Du är nu vid innehållet

Ospecifika eller diffusa symtom kan vara intolerans

Har du en dold matintolerans? Många vanliga symtom som att känna sig trött, orolig eller gå upp i vikt kan orsakas att du äter mat som du reagerar mot. Ett immunförsvar som utsätts för något det inte tål, skapar inflammation som i sin tur kan ge många olika symtom som många gånger är ospecifika eller diffusa.

Ospecifika eller diffusa symtom kan vara intolerans

De vanligaste livsmedlen att reagera mot är bland andra:

  • Gluten (som finns i till exempel vetemjöl)
  • Ägg
  • Mjölkprodukter
  • Majs
  • Jäst
  • Jordnötter

Dessa är alla väldigt vanliga och vi äter dem ofta flera gånger per dag.

Gluten

Många undviker idag gluten på grund av hälsoskäl. Det finns dock flera komponenter i vetemjöl och andra sädesslag som gör att många märker att de mår bättre av att hoppa över mackan. Man vet inte säkert varför gluten är kopplat till så många besvär. Vår kosthållning har blivit alltmer baserad på bröd, pasta och andra glutenbaserade produkter, så ensidig kost och ökad exponering kan vara en del i förklaringen.

Andra förklaringar kan vara att vår livsstil med stress och stillasittande påverkar, även vår utsatthet för kemikalier, läkemedel, tillsatser, färgämnen och annat skadligt i miljön, gör oss mer benägna att reagera mot detta protein som vår matsmältning möter minst tre gånger dagligen.

Gör ett eget matintoleranstest

Födoämnesintoleranserna ökar stort och många människor går runt med intoleranser utan att veta om det eftersom symtomen kan vara så diffusa och allmänna. För att kroppen ska kunna läka ut inflammationer och läka sin tarm krävs det att man tar reda på vad som skapar en immunreaktion. Därefter kan du skapa en plan för att läka ut tarmen, balansera tarmfloran och därigenom förbättra hälsan.

Vill du göra ett eget test? Kontakta IFM-kliniken i Göteborg eller Falun via www.ifmkliniken.se för att få reda på mer och kunna beställa ett matintoleranstest.

*Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost utan ska användas som ett komplement.