Du är nu vid innehållet

Optimera din hälsa på ett halvår med hårmineralanalys

Vill du må bättre och optimera din hälsa? En hårmineralanalys (HMA) ger dig information om din ämnesomsättning och metaboliska typ, näringsbalans av viktiga näringsämnen, hormonobalans och förekomst av tungmetaller. Du får även information om insulinkänslighet, hur påverkad kroppen är av stress och din ämnesomsättning.

Optimera din hälsa på ett halvår med hårmineralanalys

Koppar är ett av de mineral vi fokuserar lite extra på när vi gör en hårmineralanalys för att utreda bristande välmående som till exempel jobbiga hudproblem, värk i kroppen, svajigt humör, psykisk instabilitet och svagt immunförsvar.

Mineralstatus handlar om att kroppen fungerar bäst när mineralerna har en balans i förhållande till varandra, snarare än att varje mineral ska ha en viss mängd. När vi tittar på halten av koppar jämför vi den därför med förekomsten av andra mineral, framförallt med zink och järn men också mot bland annat kalcium, molybden och kobolt.

Koppar är en mineral som behövs för flera funktioner i våra kroppar, men när den blir allt för dominerande skapar den problem. Majoriteten av de klienter som kommer till oss har ett överskott av koppar, men det är inte heller ovanligt med kopparbrist som ger problem. Vi behöver alltså ha en bra balans av detta livsviktiga mineral för att må optimalt.

Yttre tecken på obalanserat koppar

Obalanserat koppar är något vi ofta kan ana redan den första gången vi möter en klient. De yttre indikatorer vi kan se vid överskott av koppar är bland annat synliga kapillärer, och huden kan ha en dålig självläkning som vi ofta ser vid rosacea och psoriasis. Om högt koppar kombineras med ett högt kalcium har huden en tendens att vara torr och stel med ett tidigt åldrande.

Om det å andra sidan är ett underskott av koppar så kan också det synas på huden. Denna hud kan vi närmast beskriva som ”förstoppad” då den är blank men ändå torr. Koppar är viktigt för bildandet av elastin i huden som tappar spänst när det fattas. Kopparbrist kan också bidra till ett tidigt grånande av håret.

Överskott av koppar

Sköldkörteln är ett av de inre organ som är särskilt känsliga för obalanserat koppar. Vanliga åkommor som associeras med överskott av koppar är underaktiv sköldkörtel (hypothyroidism), Hashimotos sjukdom, gallproblem och så kallad ”binjureutmattning” som kan uppkomma vid långvarigt hög stressbelastning.

Hög andel koppar kan ge värk i muskler och leder, bland annat genom att koppar bidrar till ansamling av kalcium. Förhöjda kopparnivåer är även kopplade till osteoartrit.

Hos kvinnor ger högt koppar ofta en hormonell obalans med bland annat ökat östrogen som kan kännas som att ha ständig PMS och känna sig labil. Ett ökat östrogen kopplat till överskott av koppar ger även ett sänkt immunförsvar, framför allt efter ägglossning.

Hos män visar sig höga kopparhalter som problem att hitta sitt ”driv” kopplat till testosteronbalansen.

Hårmineralanalys

Hårmineralanalysen ger dig exakt information om hur ditt näringsupptag fungerar och hur balansen i kroppens olika system ser ut. Det gör att du slipper köpa och äta kosttillskott i blindo. I stället kan du ta terapeutiska doser av riktade synergistiska tillskott som leder till snabbast möjliga resultat, utan risk.

En hårmineralanalys innehåller information om förekomsten av mineraler (15 st) och spårämnen (15 st) samt eventuell förekomst av giftiga tungmetaller (8 st). Genom att mäta halten mineral i kroppens vävnad får vi fram uppgift om hur mycket av varje mineral som tagits upp av kroppens celler. Tack vare att håret växer i en viss takt ser vi det samlade intaget och upptaget över tid. När vi analyserar den inlagrade mineralstatusen får vi tillförlitlig information om näringsupptag, och därav kan vi dra säkra slutsatser om hormonell balans och aktiviteten i ämnesomsättningen.

Hårmineralanalyskonsultation

När du gör en hårmineralanalysngår även en omfattande hälsoprofil där du skattar olika aspekter av din hälsa och ditt välmående. Du får all information sammanställd och presenterad under en konsultation med en erfaren terapeut. Konsultationen kan ges vid kliniken i Falun, eller på distans via mejl och telefon.

Här börjar din resa mot en optimal hälsa. Du har stöd av en omfattande handlingsplan som innehåller konkreta insatser som steg för steg under sex månader leder dig mot en optimal hälsa och ett förbättrat välmående. Du har även tillgång till vårt stöd under din resa, om du stöter på utmaningar eller behöver inspiration. Det ger dig tid och trygghet att få de nya rutinerna på plats, så att du får ett hållbart och tydligt positivt resultat. Programmet avslutas efter sex månader med en summering av uppnådda hälsovinster och framåtblickande råd för fortsatt ökat välmående.

 

Beställ hårmineralanalys

 • Denna produkt innehåller inga animaliska produkter

  Vegan

  Zink 25 mg 90 kap

  108 kr BästsäljareAlpha Plus Zink 25 mg består av tre lättupptagliga zinkformer med zinkcitrat, zinkglukonat och zinkbisglycinat. Zink bidrar till immunsystemets normalKöp
 • Magnesium 375 mg 90 kap Magnesiumkomplex burk
  Denna produkt innehåller inga animaliska produkter

  Vegan

  Magnesium 375 mg 90 kap

  156 kr BästsäljareAlpha Plus Magnesium 375 mg innehåller magnesium och B6-vitamin i vegetabiliska kapslar av cellulosa. Magnesium bidrar till att minska trötthet och utKöp

*Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost utan ska användas som ett komplement.