Du är nu vid innehållet

Nyponsoppa – höstens C-vitaminbomb

Detta lilla bär glöder så här års ikapp med höstens rödsprakande löv. Det toppar i stort sett alla listor över den mest C-vitaminrika råvaran som finns. I färsk form innehåller det uppåt 25 gånger mer askorbinsyra än en apelsin; hela 1 400 mg C-vitamin per 100 gram. I torkad form kan det komma upp i nästan hälften. Men när det når dagligvaruhandeln i form av utspätt pulver är det inte mycket kvar av de enorma kvantiteterna. Så ut och skörda i naturen, nypon växer överallt och är den perfekta vitaminkicken under vinterhalvåret.

Nyponsoppa – höstens C-vitaminbomb

Recept på nyponsoppa

Det här behöver du:

 • Färska nypon
 • Vatten
 • Kanel
 • Citronskal
 • Honung
 • Potatismjöl/maizenamjöl
 • Tillbehör som sötmandlar, lättvispad grädde eller mandelbeskvier

Såhär gör du:

 1. Samla så många nypon du orkar och plocka bort skräp på frukten. Du behöver inte rensa dem noga eller ta bort kärnorna.
 2. Lägg frukten i en kastrull och häll på vatten så det täcker. Koka nyponen mjuka i 10-20 minuter.
 3. Kör sedan nyponen genom en passersats till hushållsassistent eller liknande. Eller mixa nypon + kokvatten och pressa smeten genom en finmaskig kökssil tills du får en puréliknande konsistens utan kärnor och skal.
 4. Späd nyponpurén med vatten till lämplig konsistens och tillsätt kanel, citronskal och honung efter tycke och smak. Behöver soppan redas är det bra att använda lite potatismjöl/maizenamjöl.
 5. Låt koka ytterligare 15 minuter.
 6. Servera soppan kall eller varm med lättvispad grädde och grovhackad sötmandel, eller varför inte mandelbeskvier om det är en dag när det behövs något extra 😉


* Kosttillskott ersätter inte en varierad kost. Det är viktigt med en balanserad kost och hälsosam livsstil.