Du är nu vid innehållet

Ny studie: Ketoinspirerad Medelhavsmat kan minska Alzheimer’s

Medelhavskosten har länge varit trendig och djupt rotad i forskningens mylla, medan den ketogena dieten är lite av en rookie i studier och rapporter. Men en pinfärsk studie visar att en fusion av de två möjligen kan påverka den kognitiva funktionen positivt.

Ny studie: Ketoinspirerad Medelhavsmat kan minska Alzheimer’s

Det verkar som att det finns ännu en anledning att ta hand om tarmen. För hur vårt mikrobiom mår är inte bara viktigt för matsmältningen utan också för den kognitiva funktionen. Begreppet mikrobiom har varit på forskarnas radar ett tag och innefattar alltså samtliga typer av bakterier, virus, svampar och andra mikroorganismer i ett ekosystem, till exempel tarmen. Tarmens mikrobiom, tarmfloran, består till största delen av bakterier.

I en studie utförd av Wake Forest School of Medicine fann forskare att det fanns flera distinkta likheter i mikrobiomet i tarmen hos deltagare med mild eller lindrig kognitiv nedsättning (MCI/Mild Cognitive Impairment), och dessa bakteriella likheter korrelerade med högre nivåer av markörer för Alzheimers.

Forskarna testade dessutom huruvida en modifierad Medelhavsketogen diet på något sätt kunde förändra mikrobiomet i tarmen och därmed skulle kunna minska dessa markörer för Alzheimers. En ketogen kosthållning innebär en begränsad mängd kolhydrater, lite mer protein och mestadels hälsosamma fetter från animaliska och/eller vegetabiliska källor.

Under studien tilldelades 17 vuxna (11 med diagnostiserad MCI och 6 med normal kognition) slumpmässigt att följa antingen Medelhavsketogen diet eller en fetthaltig, högre kolhydratdiet under sex veckor. Efter denna sexveckorsperiod skulle de två grupperna byta diet.

Efter de 12 veckorna fann forskarna att den Medelhavsketogena dieten faktiskt producerade förändringar i tarmfloran som korrelerade med minskade nivåer av Alzheimers markörer i båda studiegrupperna. Med det sagt, gynnade denna diet inte bara individer som redan diagnostiserats med MCI, utan den minskade också Alzheimers markörer för individer med normala nivåer av kognition.

Även om dessa resultat är preliminära är forskarna angelägna om att dela sina banbrytande fynd med andra medicinska forskare för att förbättra patientvården. Men en mycket större studie är dock nödvändig för att vara helt säker på denna korrelation.

”Våra resultat ger en viktig information som framtida kliniska studier kan baseras på,” sa medförfattare till studien Hariom Yadav, Ph.D., i ett nyhetsmeddelande. ”Att bestämma den specifika roll som mikrobiomet har för utvecklingen av Alzheimers sjukdom kan leda till nya terapeutiska metoder inom näringslära, som skulle vara effektiva mot sjukdomen.”

Medelhavsdieten har studerats i många år och känns trovärdig ur ett forskningsperspektiv medan den ketogena dieten är en relativt ny spelare på hälsoscenen, där kändisar, hälsoprofiler och influencers talar sig varma över den kolhydratfattiga kosten. Men även om det är lätt att tro att Medelhavs- och ketodieter bara är modeflugor som främjas i sociala medier, så kommer vetenskapen att prioritera forskning och studier på tarmhälsa och den spännande kopplingen mellan mikrobiom och en skarp hjärna.

Så, vad sägs om en bit vildfångad fisk, en massa gröna grönsaker, skirat smör och färska hallon som dessert till middag ikväll?

Lite längre fram kommer vi att kika närmare på Keto-dieten och vilka kosttillskott som kan vara värdefulla att komplettera med.
Foto: Ulrika Ekblom (omslag av Jill Johnsons senaste kokbok)

 

 

 

 

Lämna en kommentar på Ny studie: Ketoinspirerad Medelhavsmat kan minska Alzheimer’s

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *