Du är nu vid innehållet

Ny studie: Intag av fruktos ändrar hundratals gener i hjärnan men Omega-3 återställer dem!

 

En ny forskningsstudie i USA, har visat att hundratals gener kan skadas av fruktos – ett socker vanligt i västerländsk kosthållning – på ett sätt som kan leda till bla diabetes, hjärt-kärlsjukdom, Alzheimers och ADHD.

Amerikaner får i sig mest fruktos genom kost som är sötad med majssyrup – en  billig högfruktos-produkt gjord av majsstärkelse – och från söta drycker, övriga syrups, honung och desserter. Man uppskattar att amerikaner i snitt konsumerade ca 12,5 kg fruktos år 2014. Fruktos finns också i de flesta amerikanska barnmatssorter och frukt, även om fibrerna i frukt betydligt saktar ned kroppens upptag av socker, och dessutom innehåller andra hälsosamma komponenter som skyddar hjärnan och kroppen.

För att testa fruktosens effekter använde man sig av möss. Forskarlaget gick igenom mer än 20 000 gener i mössens hjärnor, identifierade fler än 700 gener i hypotalamus (hjärnans metaboliska kontrollcentrum) och fler än 200 gener i hippocampus (som hjälper till att styra inlärning och minne) vilka ändrades av fruktos. De förändrade generna som identifierades, av vilka de flesta har motsvarigheter hos människogener, är bland annat de som jobbar med att reglera metabolism, cellkommunikation och inflammation.

Bland de tillstånd som kan orsakas av dessa genförändringar finns Parkinsons sjukdom, depression, bipolär sjukdom och andra hjärnsjukdomar.

Av de 900 gener som identifierades fann forskarna framför allt två – Bgn och Fmod -som verkar vara först med att påverkas av fruktos. När väl dessa gener förändrats, kan de trigga en lavineffekt som så småningom skapar förändringar hos hundratals andra gener.

Det kan betyda att Bgn och Fmod blir fokus för nya mediciner som ska behandla sjukdomar som uppstår pga genförändringar i hjärnan.

Omega-3-fettsyror motverkar och återställer

ThinkstockPhotos-501480934 (1)

Studien visade dock även positiva resultat då omega-3-fettsyran DHA (docosahexaenoic acid) verkar motverka fruktosens skadliga förändringar. ”DHA förändrar inte bara en eller två gener; det verkar tvinga hela mönstret tillbaka till normalläge, vilket är enastående” säger en av forskarna.

DHA förekommer naturligt i våra hjärncellers membran, men inte i tillräckligt stor mängd för att bekämpa sjukdomar. Hjärnan och kroppen kan inte skapa DHA själva, det måste komma genom vår kost.

DHA stärker hjärnans synapser och stärker inlärningsförmågan och minnet. Det finns i stora mängder i vildlax (men inte i odlad lax) och i mindre utsräckning i övrig fisk och fiskolja, valnötter, linfrö, frukt och grönsaker.

Forskningen finns publicerad online i EBioMedicine som ges ut i samverkan mellan Cell och The Lancet och är den första studien gjord på fruktosens effekter på genomet och processer i de områden i hjärnan som kontrollerar metabolism och hjärnfunktion.

Tidigare forskning har visat att fruktos skadar kommunikationen mellan hjärncellerna och ökar toxiska molekyler i hjärnan; och att en högfruktos-diet under lång tid försämrar hjärnans kapacitet för inlärning och minne.

Lämna en kommentar på Ny studie: Intag av fruktos ändrar hundratals gener i hjärnan men Omega-3 återställer dem!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.