Du är nu vid innehållet

Ny forskning: D-vitamin över lång tid kan mätas i hår

Forskning visar att det går att mäta D-vitaminnivåer i håret. Den nya metoden kommer att förbättra möjligheterna att upptäcka brist genom att man kan fånga upp hur en persons D-vitaminstatus varit över längre tid. Ett blodprov på sommaren, när nivåerna hos många av oss är som högst, kan ge fel bild av en persons totala D-vitaminstatus och ett hårprov visar istället hur nivåerna sett ut över hela året.

Ny forskning: D-vitamin över lång tid kan mätas i hår

D-vitamin som egentligen är ett prohormon, är ett viktigt näringsämne och minskade nivåer ökar risken för depression, hjärt-kärlsjukdom, autoimmunitet och mycket annat. Brittiska forskare har nu gjort en studie som visar att det ger pålitliga resultat att mäta D-vitamin i håret. För tillfället mäter vi D-vitamin genom ett blodprov och det kan ge en bild av hur nivåerna av ämnet är precis just nu i kroppen. Med håret som långsamt växer ut och lagrar in vitaminet kan vi få veta hur status har sett ut över längre tid. Nivåerna varierar naturligt, särskilt på våra breddgrader där vi kan bilda D-vitamin med hjälp av solen endast på sommaren. Enligt forskarna är det inte ovanligt att ha tillräckligt med D-vitamin på sommaren och sedan ha väldigt låga nivåer på vintern och våren innan solens strålar träffar oss på rätt sätt.

En av studiens författare, Associate Professor in Epidemiology, Trinity College Dublin, Lina Zgaga, nämner att D-vitaminstatus nu går att mäta flera år tillbaka. D-vitamin har som bekant många viktiga funktioner i vår kropp och nivåerna på lång sikt är något som kan spela roll för till exempel utvecklingen av exempelvis autoimmuna sjukdomar och benskörhet.

Stress under lång tid kan mätas i hår

Studier som publicerats visar även att hormonet kortisol går att mäta på ett tillförlitligt sätt i vår hår. Förhöjda nivåer av kortisol kan tyda på en akut stressig situation. Även här lyfter forskarna fram fördelen att det går att mäta stress över längre tid, till exempel tre månader. Det här gör att man kan blicka tillbaka över en persons kortisolnivåer och få mer information om stressnivåer än att mäta en ögonblicksbild som i blod eller saliv.

Nivåer av mineraler och tungmetaller i hår kan ge svar om hälsan

Även mineraler och tungmetaller går att på ett väldigt exakt sätt mäta i håret. Det kan ge dig svar som ett blodprov inte kan. Genom att analysera håret kan man få en detaljerad översikt över sin mineralstatus, förhållanden mellan olika näringsämnen, nivåer av tungmetaller och ämnesomsättningstyp. Det här kan i sin tur ge dig information om hur du kan optimera din hälsa, öka din energi, förbättra hormonbalansen samt din mag-tarmhälsa. Är du nyfiken på att göra en egen hårmineralanalys, hitta en kunnig terapeut genom att klicka HÄR.

Referenser:

  1. https://www.mdpi.com/2072-6643/11/2/423
  2. https://liu.se/en/article/unique-method-of-measuring-cortisol-in-hair
Lämna en kommentar på Ny forskning: D-vitamin över lång tid kan mätas i hår

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *