Du är nu vid innehållet

Naturligt solskydd med rätt näring

UV-strålar från solen kan skada hudcellernas DNA, vilket kan leda till rynkor, sträv/slapp hud, bruna fläckar och hudcancer. Topiska solkrämer är ett sätt att skydda huden från UV-skador men som vi skrivit om tidigare, innehåller många solskydd skadliga ämnen som faktiskt kan öka risken för cancer. Det finns till och med osäkerhet kring naturliga, mineralbaserade solkrämer.

Som tur är kan du stärka hudens skydd mot solen med vissa födoämnen. ”Solskyddsmat” dvs naturligt solskydd, innehåller antioxidanter som neutraliserar UV-strålarnas effekt, förhindrar hudskador och ibland även reparerar befintliga hudskador. Genom att äta rätt mat, är det möjligt att se ”yngre” ut, det vill säga få en hälsosammare hy.

Naturligt solskydd med rätt näring

Fem livsmedel som skyddar din hud

Grönt te
Grönt te är rikt på polyfenoler som är potenta antioxiodanter. Studier visar att människor som dricker grönt te har färre färgförändringar i huden efter att ha varit exponerade för solen, mjukare hy, bättre elasticitet och bättre blodflöde till huden jämfört med människor som inte dricker grönt te. Drick minst en kopp grönt te om dagen för att få effekt.

Tomatpuré
Tomater är rika på lykopen – en fytonutrient som ger tomaterna deras röda färg. Denna fytonutrient skyddar tomaterna från att skrumpna under solens starka strålar medan de växer, och den skyddar också vår hud från UV-skador. Du får i dig lykopen genom råa tomater, men koncentrationen blir högre i koncentrerad tomatpuré. Studier visar att människor som äter fem matskedar tomatpuré om dagen, har 33 % ökat skydd från solen jämfört med människor som inte äter tomatpuré.

Hallo
UV-exponering orsakar MMP-produktion (matrix-metalloproteinas-enzymer) som bryter ned collagen i huden vilket leder till rynkor, strävhet och sämre elasticitet. Hallon innehåller en antioxidant – ellagsyra – vilken blockerar MMP-enzymerna. Hallon är också rika på C-vitamin som hjälper till att stoppa DNA-skador på hudcellerna. Forskare har funnit att de som äter mycket hallon, har färre rynkor, mjukare och fastare hud än dem som inte äter hallon alls. En extra fördel med hallon är att den höga halten av ellagsyra och C-vitamininnehållet i förlängningen också hjälper till att stoppa gråstarr i ögonen.

Mörk choklad
Det har nog inte undgått någon att mörk choklad är full av antioxidanter. Lika som grönt te är den mörka chokladen full av polyfenoler som skyddar huden från UV-skador. Forskare menar att människor som äter mörk choklad kan vara i solen dubbelt så lång tid som andra, utan att bränna sig. Detta gäller främst de som äter choklad med 70 % kakaohalt eller högre.

Valnötter
Valnötter är fulla med Omega-3-fettsyror som reducerar inflammation i huden vid exponering för UV-strålar och hjälper kroppen att skydda sig mot hudcancer. En näve valnötter om dagen är alltså bra för huden.

För bästa resultat bör du äta någon eller några av dessa solskadeskyddande födoämnena varje dag. Förutom att skydda dig mot UV-strålarna innehåller de ju också näringsämnen och antioxidanter som är bra för hela kroppen.

*Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost utan ska användas som ett komplement.