Du är nu vid innehållet

Naturlig hjälp vid pollenallergi

Naturlig hjälp vid pollenallergi

Våren och sommaren är en härlig tid, men för den med pollenallergi kan den grönskande delen av året förvandlas till en riktig mardröm. Rinnsnuva, nästäppa, nysningar och kliande ögon är ett plågande faktum för var 5:e svensk. Den positiva nyheten är att många symtom kan lindras genom att vi stärker vår fantastiska kropp inifrån.

Vad som händer i kroppen vid pollenallergi

Kroppens immunförsvar bildar normalt antikroppar för att bekämpa virus, bakterier och andra främmande ämnen som kan orsaka infektion. Vid allergi missuppfattar kroppen att något är skadligt, fastän det egentligen är ofarligt. När ett allergiframkallande ämne kommer in i vår kropp upptäcks det av antikroppar som sedan binder till immunceller. Dessa celler utsöndrar ämnet histamin, som sätter igång en inflammatorisk reaktion som i sin tur ger oss allergiska symtom.

Allergiska reaktioner har i huvudsak antagits bero på ett överaktivt immunsystem. Men senare studier (1) har visat att även histaminkänsliga nervceller i periferin kan orsaka ett anafylaktiskt tillstånd med klåda, utslag, andningssvårigheter och cirkulationsstörningar om de inte regleras korrekt. Det är alltså antagligen inte bara immunceller som ligger bakom reaktionerna från allergiframkallande ämnen. Utan att även histaminkänsliga nervceller som kommunicerar med hjärnan som är ansvariga.

Exempel på åtgärder vid pollenallergi

  • Ät en ren och varierad kost och se efter din bakterieflora i mage och tarm genom att få i dig mjölksyrabakterier.
  • Stöd ditt immunsystem genom att fylla på med solskensvitaminet D-vitamin.
  • Se till att få i dig näringsämnen som fungerar som naturliga antihistaminer, antioxidanter, enzymer som tex: druvkärnextrakt, quercetin, bromelain, papain och C-vitamin som kan hjälpa till att motverka eller lindra allergiska reaktioner.
  • Skölj näsan med koksaltlösning för att få bort pollen från näsgångarna och för att få ner svullnaden i nässlemhinnan.
  • Om du har en luftburen allergi så är du med stor sannolikhet även allergisk mot något/några födoämnen. Det kan därför vara en bra idé att göra en IgG-analys för att kolla upp eventuella dolda allergier.

Probiotika
Genom att se till att bakteriefloran i mage och tarm är i balans, så stödjer du även ditt immunförsvar. När forskare analyserade resultaten från mer än 20 tidigare studier (2) fann dom att personer som led av hösnuva förbättrade sina symtom och livskvalité när dom intog probiotika. Man kunde se att dessa personer hade lägre nivåer av en antikroppar som utlöser allergiska symptom. Andra studier (3) har visat att intag av probiotika hos gravida och nyfödda kan förhindra barnallergier.

D-vitamin
D-vitamin som både är en antioxidant och en steroidhormon är inblandat i många viktiga kroppsfunktioner. Genom studier (4) har man kunnat se att D-vitamin kan förhindra säsongsbunden allergi och lindra symtom som nysningar, nästäppa och rinnsnuva.

Quercetin
Quercetin är en flavonoid som förekommer naturligt som ett gult färgämne i grönsaker och frukt. Quercetin har tillskrivits en rad positiva fysiologiska effekter, framförallt som en stark antioxidant. Det är även ett näringsämne med antihistamin effekt. Forskning (5) har visat att quercetin har förmågan att påverkar intracellulära enzymer och kan bidra till att hämma frisättningen av histamin. Detta kan ge lindring vid rinnande ögon och näsa, samt svullnad i ansiktet.

Andra studier (6) har visat att quercetin hämmar ett enzym som bryter ner signalproteiner vilka bidrar till svullnad och luftvägsförträngning. Quercetin bidrar även till en uppmjukning av luftvägarnas glatta muskulatur, vilket visar på att tillskott av quercetin kan hjälpa personer som lider av övre luftvägsbesvär (7).

Bromelain
Bromelain är ett proteasenzym som utvinns från annans med flera fantastiska egenskaper. Det är ett proteinnedbrytande enzym som är antiinflammatorisk och som lindrar allergiska reaktioner mot till exempel gräs- och björkpollen. Bromelain är speciellt effektiv för att minska svullnad i slemhinnorna i näsan och bihålorna (8).

Papain
Papain är ett annat proteasenzym som underlättar matsmältningen genom att det bryter ner tuffa proteinfibrer. När matsmältningen underlättas bidrar det i sin tur till bättre näringsupptag. Detta innebär också att enzymet kan spela en betydande roll för en välfungerande mage och tarm.

C-vitamin
C-vitamin är en antioxidant och fungerar som en mild antihistamin. C-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion samt minskar den trötthet och utmattning som ofta följer med allergiska besvär.

Nässköljning
Att skölja näsan med koksaltlösning kan vara ett effektivt hjälpmedel vid pollenallergi. Det hjälper till att få ner svullnaden i slemhinnorna samtidigt som det sköljer bort pollen ur näsgångarna. När man sköljer näsan så använder man sig av en nässköljare som man fyller med vatten och salt som har samma koncentration som blodet d.v.s. 0,9 %. Det är något som är lätt att få in som en vardagsrutin för att förebygga alla typer av problem i luftvägarna.

Källor

(1) Allergisk chock styrs även av nervcellerna – https://www.forskning.se/2016/01/04/allergisk-chock-regleras-av-nervcellerna/?doing_wp_cron=1452783232.0382070541381835937500

(2) Probiotics May Help Relieve Seasonal Allergies. https://www.livescience.com/50723-probiotics-help-relieve-seasonal-allergies.html

(3) Beneficial Bacteria (Probiotics) May Halt Allergies In Babies – https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2001/04/14/probiotics-part-one.aspx

(4) Vitamin D i atopisk dermatit, astma och allergisjukdomar: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2914320/

(5) Chirumbolo S. Rollen av quercetin, flavonoler och flavoner i modulera inflammatoriska cellernas funktion. Inflamm Allergi läkemedelsmål. 2010 september, 9 (4) :263-85.

(6) Townsend EA, Emala CW Sr Quercetin slappnar akut luftvägarnas glatta muskulatur och potentierar-agonist inducerad relaxation via dubbla fosfodiesteras hämning av PLC-och PDE4. Am J Physiol Lung Cell Mol Physiol. 2013 Jul 19.

(7) Weng Z, Zhang B, Asadi S, Sismanopoulos N, Butcher A, Fu X, Katsarou-Katsari A, Antoniou C, Theoharides TC. är Quercetin effektivare än cromolyn blockera human mastcell cytokinfrisättning och hämmar kontakteksem och ljuskänslighet hos människor . PLoS One. 2012, 7 (3): e33805. doi: 10.1371/journal.pone.0033805. Epub 2012 28 mars.

(8) Properties and Therapeutic Application of Bromelain: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3529416/

Lämna en kommentar på Naturlig hjälp vid pollenallergi

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *