Du är nu vid innehållet

Naturlig hjälp mot huvudlöss

Barn i förskolan och lågstadiet drabbas ofta av huvudlöss och de blir dessvärre svårare och svårare att bli av med. Apoteket erbjuder ett brett sortiment av medel som effektivt ska behandla mot de små krypen men det finns snällare metoder som fungerar och som är mer miljövänliga.

Naturlig hjälp mot huvudlöss

Det är viktigt att komma ihåg att huvudlöss drabbas man inte av p. g. a. dålig hygien – lössen gillar nytvättat hår precis lika mycket som vi människor. Det är vanligt med löss under vinter och vår, men de lever och frodas hela året.

Huvudlöss lever bara vid hårrötterna på människor där de suger blod och lägger ägg. De kan inte hoppa eller flyga så det är direktkontakt som gäller för att bli smittad. Utanför hårbotten lever inte lusen längre än ca ett dygn eftersom den torkar ut om den inte får suga blod regelbundet. En lushona kan under sin månadslånga livstid lägga upp till 2 – 300 ägg som kläcks efter ca en vecka.

Det som kliar är saliven som utsöndras när lössen suger blod och det är ofta kliandet som uppmärksammar föräldrar på att det är fara och färde. Man kan också titta efter rodnad i nacken, infekterade rivsår i hårbotten och grått pulver på axlarna eller kudden från lössens avföring eller skinn.

Om det är så att barnet drabbats av löss, ska du kamma håret med en fintandad kan – en s. k. luskam – som finns att köpa på bla apoteken. Du måste kamma ofta för att det ska vara effektivt. Använd luskam minst fyra gånger under två veckor, men gärna varje dag om barnet inte tycker att det är alltför obehagligt. Gör du på rätt sätt och är noggrann ska genomkamningen ta minst 20 minuter. Endast kamning utan några andra behandlingsmetoder hjälper i 30 – 70 % av fallen.

Glöm inte att meddela barnets vänner, förskola eller skola om lössen eftersom det är mycket smittsamt. Kontrollera dig själv och övriga familjemedlemmar dagligen.

Skonsam och miljövänlig behandling

En metod som är skonsam för såväl människa som miljö och dessutom är helt naturlig är att använda vinäger och kokosolja.

Dessa båda ingredienser är också vårdande för både hår och hårbotten.

Gör så här:

  • Skölj håret med äppelcidervinäger och se till att både hårbotten och hela håret är genomvått av vinäger.
  • Låt vinägern sitta kvar och kamma i en generös mängd kokosolja så att hela hårbotten och håret är väl täckt.
  • Täck med duschmössa och låt det sitta i minst 5 timmar, eller ännu bättre över natten.
  • Tvätta sedan håret noga två gånger.
  • Avsluta med att gå igenom håret med en luskam.

*Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost utan ska användas som ett komplement.