Du är nu vid innehållet

Näringen som gör skillnad för din hud

Näringen som gör skillnad för din hud

Precis som resten av kroppen är huden beroende av bra tillförsel av näring för att må optimalt. För att huden ska hålla sig frisk och vital finns det ett flertal näringsämnen som spelar en betydande roll. Några av dessa bidrar direkt till att stödja kollagenet, elastinet och fuktbalansen som då främjar både hudens utseende och funktion. Mikaela Bjerring skriver kollagen, hyaluronsyra, kisel och c-vitamin som kan främja din hud inifrån och som dessutom finns kombinerade i Derma Collagen.

C-vitamin
C-vitamin är en känd hudvitamin och den mest förekommande antioxidanten i människans hud. Vitaminets antioxidativa egenskaper har visat sig vara väldigt effektiva när det gäller att motverka de skador som fria radikaler kan orsaka. När nivån av fria radikaler blir för hög hamnar kroppen i ett stadium som kallas oxidativ stress. På huden kan det visa sig genom att den åldras snabbare, vilket kan bidra till slapp hud, rynkor och ojämn hudton. Inom dermatologi kallas C-vitamin ofta för ”hudtonsutjämnaren”. C-vitamin är även med och reglerar syntesen av det strukturella proteinkollagenet och är essentiellt för att kollagen ska kunna bildas i kroppen.

Kisel
Bambuextrakt innehåller så mycket som 75 procent kisel och anses vara en av de bästa källorna. I kroppen innehåller all frisk elastisk vävnad rikligt med kisel, vilket behövs för att bibehålla normal uppbyggnad av bindväv, elastin och kollagen. Medan C-vitamin fungerar som en katalysator i bildandet av kollagen, utgör kisel en strukturell del i kollagenet. I samband med att vi åldras sjunker kroppens nivåer av kisel, vilket således gör att elasticiteten i huden minskar.

Derma Collagen finns i praktisk pulverform

Kollagen
Kollagen är ett protein som utgör den största delen av kroppens strukturella uppbyggnad. Det bidrar till struktur och stadga och håller hudytan fast, slät och återfuktad. Kroppen producerar själv kollagen, men med åldern blir nedbrytningen större än nybildningen vilket gör att huden åldras. Denna nedbrytningsprocess börjar redan vid 25 års ålder och mängden kollagen minskar därefter med cirka en procent varje år.

Hyaluronsyra
Hyaluronsyra är en typ av sockermolekyl, en substans som binder fukt i kroppen och som finns naturligt i vätskan som omger leder och bindvävnad. Det finns även rikligt med hyaluronsyra i huden där det är löst bundet till kollagen- och elastinfibrer som ger huden dess fasthet och elasticitet. Hyaluronsyra som har förmågan att binda fukt upp till 1000 gånger sin egen volym spelar en viss roll för celltillväxten, men dess huvudsakliga funktion är upprätthålla en optimal fukthalt i huden.

Alla dessa näringsämnen finns tillsammans i tillskottet Derma Collagen som ger dig drygt 4,6 gram kollagen per tesked pulver. Detta kompletteras med hyaluronsyra, C-vitamin, kiselrikt bambuextrakt och molybden. Det är självklart även viktigt att tänka på den generella kosten. Ät en varierad och ren kost med mycket grönt och hälsosamma källor av fett och protein. Glöm inte att dricka mycket vatten mellan måltiderna. Var även noga med att se efter din mage och tarm eftersom det lägger grunden för helhetshälsan och därför också spelar en stor roll för en välmående hud. Andra faktorer som direkt påverkar huden är stress och olika miljöfaktorer. Det är även viktigt att vi är fysiskt aktiva och att vi får tillräckligt med återhämtning.

Lämna en kommentar på Näringen som gör skillnad för din hud

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *