Du är nu vid innehållet

Meditation och vegetarisk höstmeny

Meditation och vegetarisk höstmeny

Vegetarisk höstmeny
Både soppan och kakan kan med stor fördel förberedas dagen innan då sätter sig smakerna ännu mer. OBS kakan ska göras minst en dag i förväg.
Förslag till förrätt: Fröknäcke med skogssvamp
Varmrätt: Provencalsk bönsoppa (se recept nedan)
Efterrätt: Fransk fruktkaka (se recept nedan)

Bönsoppa recept:
3-4 port
Ingredienser
380 gr stora vita bönor
4 dl vatten
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 stjälkar blekselleri
2 morötter
1 msk vardera av torkad basilika, oregano, timjan och salvia
1 dl vitvinsvinäger eller vitt vin
Olivolja
Salt och peppar
Hacka löken ganska fint, stek i olivoljan till den blir glansig (ej på för hög värme).
Skiva sellerin och morötter tunt/ fint och ha i kastrullen med löken.
Salta och peppra, ha sedan i örterna, rör om någon minut. Häll sedan i vinäger/vin.
Låt koka ihop, ca 5-10 min.
Tillsätt vattnet och koka sopan under lock i 15 min.
Ha sist i bönor, låt koka upp. Smaka av med ev. mer salt/peppar.
För lyxigare soppa, toppa med flagor av parmesan och några droppar tryffelolja precis innan servering.

Fransk fruktkaka recept

Ingredienser

250 g smör

0,5 dl osötat äppelmos 

½ tsk salt

4 ägg

4½ dl glutenfritt havremjöl eller kokosmjöl

4 msk fiberhusk

1½ tsk bakpulver

20 torkade aprikoser

8-10 kärnfria dadlar eller katrinplommon

2 dl russin

2 dl mycket grovt hackad mandel

Sätt ugnen på drygt 150 grader
Häll upp mjölet i en bunke, klipp i aprikoser och dadlar rakt ner i mjölet.
Hacka mandlar grovt och blanda dem och bakpulver med mjölet och frukten.
Rör ihop smör, salt och socker för sig. Ha i ett ägg i taget i smörblandningen.
Blanda ner frukt och mjölblandningen i smörblandningen.
Häll i en smord avlång form, ca 2 liters.
Grädda i ca 1,5h.
Låt kakan mogna ett dygn innan du skär upp i skivor.

Smaklig spis

Lämna en kommentar på Meditation och vegetarisk höstmeny

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *