Du är nu vid innehållet

Maghälsa à la Dr Mark Hyman

Maghälsa à la Dr Mark Hyman

Visste du att 60% av ditt immunsystem sägs sitta bakom byxlinningen? Forskarna har till och med börjat kalla magen för vår andra hjärna.

Vår maghälsa är A och O, inget snack. En av funktionsmedicinens frontfigurer i USA, Dr Mark Hyman (The Institute of Functional Medicine), har förstås full koll på hur man kan skapa en hälsosam bakterieflora. Börja med din nästa tugga;).

Här är Dr Hymans bästa 8 lifehacks för en sundare maghälsa!

1 Ät hel, oprocessad, oraffinerad mat. Ett av de enklaste sätten att bygga och bibehålla en sund maghälsa är att skippa socker och raffinerade kolhydrater och istället växla upp med fiberrik mat.

2 Låt 75% av din tallrik bestå av grönsaker och växtbaserad mat. Dina magbaciller älskar dessa fibertäta råvaror från växtriket.

3 Ät bra fetter och gör ett oljebyte. Omega-3 och enkelomättade fetter som extra virgin olivolja hjälper till att minska inflammation och ger de goda bakterierna en chans att blomstra och föröka sig.

4 Supplementera smart. Förutom alla otaliga fördelar som omega-3 ger (inflammationshämmande) visar studier att detta eminenta fett även kan stödja bakteriefloran i magen. Ta gärna ett probiotiskt kosttillskott, som även detta kan minska inflammation i magen samtidigt som probiotika främjar miljön i magen liksom tillväxten av goda bakterier.

5 Njut av mer kokos i livet. Studier demonstrerar anti-inflammatoriska egenskaper men även chans till viktminskning när man adderar medellånga triglycerider eller MCT-olja i sin kost. ”Mina favoritfetter kokosolja och kokossmör innehåller dessa fettförbrännande MCT’s”, säger Hyman.

Skippa fetter som skapar inflammation i kroppen, som omega-6-rika fetter som vegetabiliska oljor. Ersätt dem med hälsosammare fett som extra-virgin olivolja och kokosolja.

7 Lägg till mer fiberrik mat i kosten. Nötter, frön och det naturliga fibertillskottet glukomannan bjuder på prebiotika som matar och ger näring åt de goda magbakterierna.

Ät mer fermenterad mat som surkål, kimchi, tempeh och miso som alla innehåller probiotika. Så att dina goda bakterier kan föröka sig och leva livet.

Lämna en kommentar på Maghälsa à la Dr Mark Hyman

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *