Du är nu vid innehållet

Lindrigare IBS med D-vitamin -aktuell forskning

Ett engelskt forskarteam från flera olika universitet, har funnit att personer med diagnosen IBS (Irritable Bowel Syndrome) generellt lider brist på D-vitamin.

Lindrigare IBS med D-vitamin -aktuell forskning

Kunskapen om IBS är beklagligt begränsad och sjukdomen är både kronisk,  påfrestande, och en potentiellt genant, funktionsstörning av matsmältningskanalen inklusive tarmen. IBS kan innebära diarré, förstoppning och/eller uppsvälldhet. Det drabbar mellan 9 – 23 % av människor i världen och 15 – 20 % av människor i Sverige. Hur det uppstår är okänt, även om kostfaktorer och stress gör symtomen värre.

Av 51 patienter med IBS i den engelska studien, hade 82 % otillräckliga D-vitaminnivåer. Vitaminstatusen reflekterade också, intressant nog, den uppfattade livskvalitén hos varje individ, mätt genom de rapporter de skickade in som handlade om hur IBS påverkade deras liv. Forskarna menar att IBS är en komplex sjukdom som kan uppstå vid sidan av andra sjukdomar som också kan bli bättre med D-vitamintillskott.

Forskarteamet planerar att utföra en större studie. Denna förstudie publicerades tidigt online och kommer att finnas med i en senare utgåva av BMJ Open Gastroenterology.

*Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost utan ska användas som ett komplement.