Du är nu vid innehållet

Ligger tungmetaller bakom dina hormonobalanser?

I vår omgivning finns många ämnen som är skadliga för oss, inklusive tungmetaller. Tungmetaller används inte lika mycket i industrin idag men de bryts inte ner utan finns kvar i marken, vatten vi dricker eller mat som vi äter. Väl inne i kroppen kan tungmetaller störa fysiologiska processer och bland annat påverka våra hormonbalanser.

Ligger tungmetaller bakom dina hormonobalanser?

Även om de flesta har åtminstone lite tungmetaller i sig, är det väldigt olika hur de individuella nivåerna ser ut. Det kan bero på livsstilen i övrigt, till exempel om du fyller på med näring och stöttar dina detoxprocesser. Det spelar också in vilka gifter du utsatts för i arbetet. Enligt Martina Johansson, biohacker samt författare och entreprenör inom hälsa och medicin, finns det några metaller som är mer förekommande än andra.

– Jag skulle säga att amalgamförgiftning är det vanligaste, följt av kvicksilver och aluminium för det är vad vi har i Sverige och maten och miljön här. I andra länder är det andra tungmetaller och ofta högre halter än vi har. De vanligaste obalanserna är svåra att beskriva för de är så diffusa, de kan vara allt från fertilitetsproblem till eksem och psykisk ohälsa med depression, ångest och rastlöshet. Det luriga med tungmetaller är att de inte ger ett tydligt symptom utan många olika, säger Martina.

Tungmetaller stör hormonnivåer

-Tungmetaller påverkar våra hormoner på massor av sätt, till exempel genom att blockera upptag och frisättning av vissa hormoner eller signalsubstanser, de kan påverka blodsockernivåerna och sköldkörteln, berättar Martina.

Tungmetallerna kan också ta mineralers plats i enzymer och få dem att fungera långsammare, till exempel i äggstockarna. Bly och kadmium har visat sig kunna störa bildningen av könshormonerna östrogen och progesteron som är så viktiga för kvinnohälsan. Och tvärtom kan rätt mängd av koppar och zink bidra till hälsosamma östrogen- och progesteronvärden i kroppen. Magnesium och krom påverkar också hormonbalansen, och bidrar till bättre stresshantering, mer lugn och en stabilare blodsocker. Det är kombinationen av ansamlingar av tungmetaller och obalanser i mineralvärden som bidrar till hormonbesvär.

Hårmineralanalys visar belastning av tungmetaller

När du vill veta mer om hur dina egna nivåer av tungmetaller ser ut i kroppen är en hårmineralanalys ett bra alternativ, menar Martina.
– Med HMA, givet att man utför den korrekt och bara tar helt ofärgat hår, kan man se hur ens mineralstatus är i kroppen. Det är en pålitlig metod men man kan inte följa mineralstatus i realtid utan får ett halvårs till ett års fördröjning eftersom håret behöver växa ut. Givet det är det intressant att se hur man själv kan påverka mängden kvicksilver eller aluminium i kroppen med olika tillskott, säger hon.

En hårmineralanalys visar inte bara förekomsten av flera tungmetaller som kvicksilver, aluminium, bly med flera. Den visar också hur mycket du har av mineraler som kan skydda dig från skadliga effekter. Selen till exempel är en mineral som kan binda till kvicksilver, göra det inaktivt och sedan kan zink hjälpa till att föra det ut ur kroppen. En hårmineralanalys låter dig få veta hur mycket skadliga metaller du har i förhållande till skyddande mineraler. Med resultatet kan du sedan göra en balansering av dina mineraler för att öka ditt skydd mot tungmetaller.

Allt du vill veta om hormoner

Den som själv vill skapa bättre hormonbalans har alla möjligheter att göra det med hjälp av livsstilen. Till din hjälp i att ta hand om din hormonhälsa kommer Martina nu i september 2017 ut med en ny bok.

– ”Hormonbibeln 2.0 För kvinnor genom hela livet”, handlar om kvinnliga hormoner och problem vi kan stöta på – allt från klimakteriet till fertilitetsproblem, PMS, vestibulit, PCOS, endometrios och hur man behandlar de här tillstånden naturligt eller med medicin. Jag pratar också om hormonfria preventivmedel och hur man ska tänka kring hormonbehandling i olika skeden av livet, avslutar Martina Johansson.

Du som vill veta mer om hårmineralanalys, klicka här för att läsa på www.hårmineralanalysen.se.

*Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost utan ska användas som ett komplement.