Du är nu vid innehållet

Lider du av uppblåst mage? Det kan vara SIBO

Har du någonsin ätit något och inom några timmar insett att magen är så uppblåst att du inte kan få igen kjolen eller knäppa byxorna? Även om du inte har upplevt buksvullnad till en sådan extremitet är någon mängd uppblåsthet inte normal; det kan vara ett tecken på tarminflammation.

Lider du av uppblåst mage? Det kan vara SIBO

Om du har gaser i magen och/eller känner dig uppblåst regelbundet kan du ha en matkänslighet och/ eller en tarminfektion, till exempel tunnväxtbakterietillväxt eller SIBO (intestinal bacterial overgrowth).

SIBO uppstår när bakterierna i tarmen kommer ur balans och en överväxt sker. Hur får vi för mycket av vissa bakterier över andra? Detta kan manifestera sig på flera olika sätt och förekommer ofta hos dem som äter en diet med mycket socker, alkohol och raffinerade kolhydrater. Vissa bakteriestammar matas av raffinerade kolhydrater och bryter ner dem i kortkedjade fettsyror, vilket skapar gas och orsakar uppblåsthet.

En annan bakteriestam kan bryta ner gallsalter innan kroppen har en chans att använda dem. Gallsalter är viktiga och avgörande för nedbrytning av fett; utan dem är slutresultatet en dålig fettabsorption eller diarré.

Slutligen kan en tredje typ av bakterier producera toxiner som skadar tunntarmens foder. Detta förhindrar din kropp från att ta upp de näringsämnen du behöver, precis som vid en läckande tarm.

Vår tarm förlitar sig på nerver, muskler, enzymer och signalsubstanser för att smälta maten ordentligt. Medan enzymer huvudsakligen bryter ner vår mat, flyttar nerverna, musklerna och signalsubstanserna fysiskt maten genom vårt matsmältningskanal från magen till tunntarmen och till tjocktarmen. När detta sker i en frisk tarm, får bakterier passera genom matsmältningskanalen tillsammans med maten till dess slutliga destination i tjocktarmen. Problem uppstår när något stör den här processen.

Skador på nerver eller muskler i tarmen kan resultera i bakterierrester i tunntarmen, vilket ökar risken för SIBO. Till exempel kan diabetes och systemisk skleros påverka musklerna i tarmen, vilket lämnar utrymme för SIBO att utvecklas.

Fysiska hinder i tarmen, som ärrbildning från operationer eller Crohns sjukdom, kan också orsaka en onormal uppbyggnad av bakterier i tunntarmen. Divertikulit, inflammerade tarmfickor som kan bildas i tunntarmsväggen, kan också samla bakterier istället för att överföra den till tjocktarmen, där den hör hemma.

Det finns också mediciner som påverkar eller stör den normala tarmfloran, såsom antibiotika, syrablockerande läkemedel och steroider. Men den vanligaste orsaken brukar vara en diet med mycket socker, raffinerade kolhydrater och alkohol.

11 tecken som kan vara kopplade till SIBO:

  • Gaser i magen och uppblåsthet
  • Diarré
  • Buksmärta eller kramper
  • Förstoppning (mycket mindre vanlig än diarré)
  • Diagnos av irritabel tarm (IBS), läckande tarm eller annan inflammatorisk tarmsjukdom
  • Matintoleranser som gluten, kasein, laktos, fruktos och histaminintolerans
  • Kroniska sjukdomar såsom fibromyalgi, kronisk trötthetssyndrom, diabetes, neuromuskulära störningar och autoimmuna sjukdomar
  • B12-brist samt andra vitaminer och mineraler
  • Dålig fettabsorption
  • Rosacea och andra hudirritationer

En av de första rekommendationerna för behandling av SIBO är att minska kolhydratkonsumtionen, undvika raffinerade livsmedel som socker och mjöl samt begränsa intaget av alkohol. Stärk din maghälsa med goda bakterier och mjölksyrabakterier, som stödjer tillväxten av hälsosamma bakterier i matsmältningskanalen.

Känner du att du behöver kolla upp dina symptom lite närmare, kan det vara värt att ta kontakt med en läkare som praktiserar funktionsmedicin.

*Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost utan ska användas som ett komplement.