Du är nu vid innehållet

Läckande tarm och Candida

Tarmslemhinnan är en viktig skyddsbarriär mot skadligt maginnehåll som t ex allergener och endotoxiner. När tarmslemhinnans genomsläpplighet av dessa sjukdomsalstrande partiklar till blodomloppet ökar kan det leda till tarmdysfunktion och sjukdom.

Läckande tarm och Candida

Läckande tarm
Läckande tarm är en funktionsnedsättning i tarmen som är sammankopplad med en rad vanliga sjukdomstillstånd. På grund av relationen mellan tarmdysfunktion och olika symtom är näringsmedicinsk behandling av tarmen ett viktigt inslag inom funktionsmedicinen.

Modern kost och livsstil kan leda till störning i mage och tarm. Detta ökar oxidativ stress och inflammation vilket kan leda till läckande tarm. En dåligt fungerande tarm har också svårt att ta upp näring ur maten, vilket skapar näringsobalanser. Detta kan leda till en rad symtom såväl i mage och tarm som generella symtom.

Läckande tarm tros ha betydelse i utveckling av sjukdomar och påverkan på kroppen vid en mängd olika mag- och tarmsjukdomar. Dessa inkluderar inflammerad tarm, celiaki och mat- allergi.

Irritable Bowel Syndrome
Irritable Bowel Syndrome (IBS), som är en funktionsnedsättning i tarmen och som kännetecknas av förstoppning och/eller diarré, uppblåsthet, uppsvälldhet, gasbildning och magont, har varit associerad med läckande tarm. Nya forskningsresultat visar att problem med funktionsnedsättning sammankopplad med läckande tarm har större påverkan än bara på mag- och tarmfunktionen.

Kopplingar har gjorts till en rad olika sjukdomar som fibromyalgi, kroniskt trötthetssyndrom, autism, depression, astma, urtikaria, autoimmunitet, typ-2-diabetes och övervikt.

Näringsstöd
Ett näringsstöd vid läckande tarm kan spela en betydande roll i förbättrad matsmältning och liknande problem. En kombination av glutamin, pre- och probiotika med vitaminer, mineraler och fytonäringsämnen kan hjälpa vid tarmdysfunktion. Ett effektivt näringsstöd för mag- och tarmfunktionen erhålls bäst genom en omfattande behandling av tre huvudområden med särskilda näringsämnen, prebiotika och probiotika.

Stöd för mag- och tarmhälsa
De specifika probiotikastammarna Lacotbacillus acidophilus NCFM och Bifidobacterium lactis Bl-07 har visat sig förbättra mag- och tarmhälsa och minska symtom för olika mag- och tarmsjukdomar. Lacotbacillus acidophilus NCFM och Bifidobacterium lactis Bl-07 är välstuderade probiotika som visat sig ge en rad fördelar, t ex positiv påverkan på en naturlig mag- och tarmflora, bra stöd för matsmältning och minskad tarminflammation.

Prebiotikan inulin och fruktooligosacka- rider (FOS) har visat sig öka tillväxten av goda bifidobakterier och förbättra mag- och tarmfloran. Prebiotika har också visat sig minska läckande tarm, kroppsegna toxiner i blodet och markörer som pekar på inflammation och oxidativ stress.Kliniska studier förespråkar användandet av prebiotika vid IBS och tarminflammation.

Glutamin fungerar framförallt som bränsle för tillväxt och reparation av tarmslemhinnan. Utarmning av glutamin har visat sig öka läckande tarm. Näringsstöd med glutamin kan minska läckande tarm och förbättra dess naturliga skyddsmekanism.

Minska inflammation och oxidativ stress
Grönt te har visat sig ha en kraftig antioxidanteffekt, kunna aktivera intracellulär antioxidation och ge skydd mot tarmsjukdomar.Experimentella studier pekar på att grönt te minskar symtom, från påverkan av endotoxiner, som buksmärtor och utmattningssymtom.

Curcumin. Detta gula pigment från gurkmeja har flera potenta antiinflammatoriska egenskaper. Ett stort antal experimentella studier och preliminära humanstudier visar på effekter i tarmkanalen. Curucuminextraktet BCM-95 har vid flera tillfällen visat sig vara mer bioaktivt och tillgängligt för kroppen än andra gurkmejaextrakt.

Liponsyra är en av de mest effektiva naturliga antioxidanterna. Utöver en direkt antioxidant verkan kan liponsyra även återuppbygga antioxidanter som glutation, E- och C-vitamin. Liponsyra har visat sig ha antioxidant-, antiinflammatorisk och skyddande effekt i tarmkanalen.

Reparera näringsbrist
En rad olika brister av mikronäringsämnen, särskilt C-vitamin, D-vitamin, folsyra, selen, jod och magnesium, finns hos en stor del av befolkningen. Många av dessa näringsämnen spelar stor roll i bibehållandet av god mag- och tarmhälsa. Dessutom är näringsobalanser vanliga vid mag- och tarmsjukdomar, och intag av vitaminer och mineraler kan förbättra effekten av behandling av dessa sjukdomar.

Visste du att:
Till skillnad från magsäcken och tunntarmen innehåller tjocktarmen stora mängder bakterier, som bryter ned fibrer i det återstående tarminnehållet. Vi har 300–500 olika arter av bakterier i tjocktarmen. När magsäcken och tolvfingertarmen innehåller mat, utvidgas de. Detta utlöser reflexer till tjocktarmen, som öppnar ileocekalklaffen mellan tunntarmen och tjocktarmen. 2–4 gånger per dag utlöses kraftiga rörelser i hela tjocktarmen, oftast i samband med måltid.

*Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost utan ska användas som ett komplement.