Du är nu vid innehållet

Krämvit Blomkålssmoothie

Krämvit Blomkålssmoothie

Cauliflower power. Blomkålen har varit en superstjärna och väldigt populär de senaste åren och trendar även under 2019 då den tar sig in i snackshyllorna i USA. Blomkålscouscous, blomkålspizza, ugnsbakade blomkålsträd och smoothies… den är versatil nog att rymma i många olika recept tack vare sin konsistens. Idag har den fått hoppa ner i vår aningens vintervita smoothie tillsammans med en skopa Ultra Clear, banan, mandelmjölk, jordnötssmör och vanilj.

Krämvit Blomkålssmoothie {2-3 glas}
2,5 dl frysta blomkålsbuketter
2 mogna bananer, skivade och frysta
2,5-3 dl mandelmjölk
2 msk jordnötssmör/nötsmör
½-1 tsk vaniljextrakt
1 skopa Ultra Clear Vanilj
Häll alla ingredienser i en höghastighetsblender och mixa till en krämig konsistens. Häll upp på glas och servera direkt.

 

Blomkål är medlem i familjen korsblommiga grönsaker, där den vanligaste är broccoli. Den består till 85% av vatten och innehåller väldigt lite kolhydrater, protein och fett, men är rik på viktiga vitaminer, mineraler, antioxidanter och andra fytokemikalier.

Förutom att vara kalorisnål och mättande innehåller blomkål ämnet allicin, som kan dämpa inflammationer och hämma kroppens åldrandeprocesser. Dessutom är den rik på C-vitamin och folsyra som kan skydda mot bröstcancer och hjärt-kärlsjukdomar.

Blomkål innehåller en sulfurkomponent vid namn sulfurofan som hjälper till att förbättra blodtrycket och problem med njurarna. En annan av blomkålens fördelaktiga beståndsdelar är kolin – en B-vitamin som spelar en viktig roll i hälsosam hjärnutveckling. Innehåller mycket kostfibrer vilket hjälper till med matsmältningen och dessutom gör att du känner dig mätt.

 

Visste du att…

… vilda former av huvudkål växer allmänt i medelhavsländerna, i södra Storbritannien och i södra Irland. De odlade formerna härstammar från Mindre Asien. Odling av blomkål blev allmänt i Europa under 1500-talet. Blomkål odlas nu allmänt i hela världen.
Blomkål är botaniskt sett speciell på så sätt att blomställningen, som vi äter, utvecklas redan första året. Blomkål som inte skördas utan får fortsätta utvecklas blommar redan första året, men utvecklar inte frö. Vit blomkål är vanligast, men det finns även grön och violett samt rosa. Blomkålen är inte naturligt vit, utan den täcks under odling med ihopknutna blad som skyddar mot solljuset. Om detta inte görs blir ”vit” blomkål istället gul.

Lämna en kommentar på Krämvit Blomkålssmoothie

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *