Du är nu vid innehållet

Julgodis för hjärnan: Chokladtryffel med MCT-olja (raw och vegan)

Julgodis för hjärnan: Chokladtryffel med MCT-olja (raw och vegan)

Snart går vi in i december som bjuder på många härliga anledningar att äta gott. Varför inte göra julgodis som ger både kropp och knopp extra näring och energi? Här bjuder vi på recept på jultryffel med MCT-olja och kakao som både är raw och vegan. Missa heller inte chansen att vinna en flaska MCT-olja i vår adventstävling.

Hjärnhälsa ligger oss på Alpha Plus varmt om hjärtat. Därför är det kanske ingen slump att när vi ska göra julgodis så finns där ingredienser som är bra för din hjärna. MCT-olja (utvinns ur kokos och MCT står för medium chain triglycerides – medellånga fettsyror) ger hjärnan tillgång till snabb energi och har många andra hälsofördelar (läs mer HÄR). Kakao är en annan superfood för hjärnan och flavanoiderna i kakao, främst epicathecin, har bland annat visat sig positiva för kognitionen. Studier av personer som äter choklad regelbundet har också visat att de har bättre humör. Men framför allt äter vi dessa tryfflar för att de är goda!  

Tävla om MCT-olja!

Delta i vår tävling om 3 flaskor MCT-olja genom att gå in på Facebook och i en kommentar lämna ditt bästa recept på nyttigt och gott julgodis. Vinnare utses den 5 december. Lycka till!

RAW VEGAN CHOKLADTRYFEL MED MCT-OLJA

Ingredienser: 

1 dl MCT-olja

1/4 tsk salt

1/4 dl lönnsirap eller honung*

1 dl kakao

 6 1/2 tsk kallt vatten

* En del anser inte honung vara vegan så fråga om du ska bjuda vänner som är veganer

Förslag på smaksättningar – med smak av jul: 

  • 1/4 tsk pepparmynta, rulla bollarna i kokosflingor
  • 1/4 tsk pepparkakskryddor, rulla bollarna i finhackad mandel
  • 1 tsk rivet apelsinskal, pudra bollarna med kakao

Gör så här: 

Häll upp MCT-olja i en skål. Tillsätt honung eller sirap och blanda ordentligt. Tillsätt kakao och blanda till en jämn smet. Blanda i den smaksättning som du har valt, tex pepparkakskryddor eller apelsinskal. Under omrörning, tillsätt vatten lite i taget. Täck över skålen och ställ in i frysen i 30 minuter, det gör det enklare att forma tryffeln. Ta ut tryffeln ur frysen och ta cirka 1 msk av tryffeln som du formar som en boll. Pudra över bollarna med kakao eller rulla i kokos eller mandel. Ställ in i kylen (där håller de sig i cirka en vecka – om du kan hålla dig från att äta dem vill säga…) och ta fram att njuta vid utvalt tillfälle! 

Referenser: 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3575938/ 

Lämna en kommentar på Julgodis för hjärnan: Chokladtryffel med MCT-olja (raw och vegan)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *